Štajnmajer i Putin o invaziji Nemačke na Sovjetski Savez

Izvor: RTS, 22.Jun.2016, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajnmajer i Putin o invaziji Nemačke na Sovjetski Savez

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, povodom 75. godišnjice napada nacističke Nemačke na Sovjetski Savez, upozorava da Evropi preti rizik od novih podela. Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da Zapad i danas, kao i tada, želi da izoluje Rusiju.
"Mi Nemci smo beskrajno zahvalni za to što su nam ljudi u Rusiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajini, Belorusiji i drugde u bivšem SSSR i pored zločina počinjenih u nemačko ime, pružili ruku pomirenja", napisao je Štajnmajer u autorskom tekstu objavljenom u izabranim štampanim medijima u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji.

Takođe, Štajmajer ističe da su zahvalni za to što je iz traumatičnog iskustva rata i strašnog neprijateljstva, nasilja i varvarstva, patnje i progona, moglo ponovo da se rodi partnerstvo, pa čak i prijateljstvo.
Navodi da sećanje na zločine Drugog svetskog rata i nemačku krivicu ostaje nužna pretpostavka za pomirenje između Nemačke i tih zemalja.
Samo zajedno, dodao je, moguće je održavati trajni i stabilni mir u Evropi.
Smatra da su dijalog i održavanje kontakata neophodni i danas kada je svet suočen sa migracijama, ali i terorističkim pretnjama i apelovao na lidere da izvuku prave pouke iz "naše zajedničke prošlosti".
"Mir u Evropi nije zagarantovan - ni danas! On će ostati samo ako zajedno budemo radili na tome, svakog dana", upozorio je Štajnmajer.
Naglasio je da i u rešavanju konflikata savremenog doba Evropljani ne smeju da zaborave da je znatno više stvari koje ih povezuje, nego što ih razdvaja.
Sa druge strane, povodom godišnjice nacističkog napada, Vladimir Putin je položio venac na Grob neznanog junaka kod Kremlja i ukazao da su zapadni saveznici utabali put za invaziju pošto nisu bliže sarađivali sa Sovjetima.

"Lideri nekih zapadnih zemalja više su podržavali politiku zadržavanja prema Sovjetskom Savezu i pokušavali da ga stave u međunarodnu izolaciju", rekao je Putin, prenosi Rojters.
Putin je povukao paralele sa sadašnjošću rekavši da je Rusija "više puta izrazila svoju spremnost da razgovara" o zajedničkom odgovoru na međunarodni terorizam.
"Ali, kao ni pred početak Drugog svetskog rata, ne vidimo pozitivan odgovor. Naprotiv, NATO zaoštrava svoju agresivnu retoriku", naglasio je Putin.
Iako su Sovjetski Savez i Hitlerova Nemačka potpisali sporazum o nenapadanju 1939. godine, koji je doveo do podele Poljske između te dve države, nacisti su ga prekršili invazijom na SSSR 22. juna 1941. godine.
U ratu koji je trajao 1.418 dana poginulo je 27 miliona sovjetskih građana, među kojima 18 miliona civila.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Štajnmajer uz Putina: Mir u Evropi nije zagarantovan...

Izvor: B92, 22.Jun.2016

Nemački šef diplomatije Frank Valnter Štajnmajer rekao je na 75. godišnjicu napada nacističke Nemačke na SSSR da Evropi preti rizik od novih podela...On je zbog toga istakao da Evropljani moraju zajedno da čuvaju svoj mir...Ruski predsednik Vladimir Putin, međutim, povlači paralele između prošlosti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.