Zlatna značka Indijancu Gojku Mitiću

Izvor: Vesti-online.com, 28.Maj.2010, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatna značka "Indijancu" Gojku Mitiću

Glumcu Gojku Mitiću (70) iz Berlina, 31. maja će biti uručeno priznanje "Zlatna značka" Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, najavilo je Ministarstvo za dijasporu, koje je pokrovitelj te nagrade. Nagrada se više od 40 godina dodeljuje istaknutim stvaraocima u kulturi za njihov nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos.

Nagradu će laureatu uručiti državni sekretar Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić.

Mitića, rođenog 1940. u Strojkovce >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kod Leskovca, deset godina zaredom je publika u Nemačkoj birala za najpopularnijeg glumca, a u filmskom svetu postao je poznat šezdesetih godina prošlog veka po ulozi Indijanca Vinetua.

Prekretnica u njegovoj karijeri bila je uloga u filmu "Sinovi velike Medvedice" po istoimenom romanu nemačke književnice Liselit Velskof-Hanrih (Liselitte Welskopf-Heinrich), koji je postigao veliki uspeh.

Igrao je u televizijskim serijama i pozorištu, a oprobao se i kao režiser.

Od prvih filmova "Old Šeterhend" (Old Shatterhand) i "Vinetu 2" (Winnetou II), koje je snimio 1963. i 1964, ostvario je zapažene uloge u više od 30 filmskih ostvarenja i oko 20 TV serija.

U pozorištu je odigrao desetine uloga, a od 1992. do 2006. ulogu Vinetua tumačio je čak 1.024 puta.

Mitić je i sada aktivan, a ove godine se pojavio u televizijskom filmu "Commissario Brunetti".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.