Zima kao pedeset i neke

Izvor: RTS, 09.Feb.2012, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zima kao pedeset i neke

Količinu snega koji je u knjaževačkom kraju napadao ovih dana skoro da ne pamte čak ni stariji varošani. Ipak, istorija beleži, a fotografije svedoče o zimi i snegu koji je sredinom prošlog veka bukvalno zatrpao varoš.

Zime i velikih snegova koji su pedesetih godina prošlog veka zahvatili knjaževački kraj najstariji meštani i danas se sećaju. O lepotama nesvakidašnje zime, ali i nevoljama koje je donela, svedoče i stare fotografije.

Fotografije snegom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prekrivenog grada, koje je stari bračni par doneo u knjaževačku biblioteku na skeniranje, načinio je sredinom prošlog veka varoški fotograf Vojkan Krstić, čuveni "Foto Zvezda".

Smetovi visoki po nekoliko metara te 1954. i 1956. godine otežavali su kretanje kroz varoš, a nastava u školama, kao danas, bila je obustavljena. Knjaževčani su na ulice izlazili samo u krajnjoj nuždi ili da se, za uspomenu, ovekoveče pred objektivima fotoaparata.

Jedna od dve priče o velikim snegovima pedesetih godina nije se završila idilično, kako možda izgleda na starim fotografijama.

Otapanje belog pokrivača u knjaževačkom kraju najverovatnije 1956. godine, kako stariji Knjaževčani pamte, izazvalo je i najveću poplavu u varoši na obalama Trgoviškog i Svrljiškog Timoka. Reke su se izlile iz svojih korita i potekle ulicama u samom centru, pričinivši veliku materijalnu štetu gradu i okolnim naseljima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.