Završen dvanaesti Egzit

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2011, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen dvanaesti Egzit

NOVI SAD -

Na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu noćas je završen dvanaesti "Egzit" festival, na kome je tokom četiri dana na dvadesetak bina nastupilo oko 600 izvođača. Organizatori su saoštili i da je festival posetilo oko 170.000 ljudi.

Festival je počeo u četvrtak, a u subotu je dočekao dvomilionitog posetioca.

Više od 15.000 ljudi okupilo se kasno sinoć na koncertu Nika Kejva i "Grajndermena", kojim je i završen "Egzit".

Posle odlične >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svirke bristolskog beda "Portished", na glavnu binu "Egzita" izašao je Kejv i njegov novi bend, koji je nastao pre nekoliko godina u želji muzičara da se vrate svojim muzičkim počecima.

Publika na Petrovaradinskoj tvrđavi odlično je reagovala na pesme sa dva albuma "Grajndermena", a raspoloženi Kejv jurcao je po bini i skakao u publiku.

Kejvov nastup bio je potpuno drugačiji od svedenog, pomalo mračnog ali odličnog nastupa "Portisheda".

Šestočlana grupa izvela je tokom sat i po koncerta sve svoje najveće hitove - "Roads", "Sour times", a na hiljade mobilnih telefona i fotoaparata sevalo je Petrovaradinskom tvrđavom dok je grupa, predvođena Bet Gibons, izvodila svoj hit "Glory box".

Tokom poslednje pesme, pevačica je sišla u publiku da se pozdravi sa obožavateljima i zahvali.

Glavnu binu festivala još pre 19 sati otvorio bend "E-play" pred malim brojem publike, koja zbog velikih vrućina još nije bila pristigla na plato ispred bine.

Posle njih, na binu je izašao "Big odio dajnamit" bend koji je osnovao pevač legendarnog britanskog benda "Kleš" - Mik Džons.

Nastupila je i "Disciplin A Kitscme", koja je energičnom svirkom pripremila publiku za nastup dve zvezde večeri - "Portished" i Kejva.

"Kiša kerozina" otvorila je "Lajv stejdž" nakon čega je usledila grupa "June" iz Skoplja i "Longit" iz Bratislave. Duo je nastupio sa konceptom bas i gitara, svirajući gudalima uz podršku ritam mašine.

Na "Fjužnu" svirao je surf rok sastav "Meser čups" uz video bimove na kojima idu kadrovi iz raznih horor filmova, a pevačica i basistkinja su bile obučene kao vampirice. Više stotina razigranih fanova okupilo se da čuje horor rokabili zvuk.

Poslednje večeri festivala nastupali su i "Laibach" i "Partibrejkersi".

Stranci dobro upoznali Novi Sad

Egzit je završen bez većih incidenata, pa su rad na njemu, u odnosu na prošlu godinu, tehničari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć ocenili kao lakše dežurstvo.

Pored dobre zabave na samoj Tvrđavi, posetioci su obišli grad i okolinu, a većina ih danas odlazi kućama.

Nakon četvorodnevne žurke, samo nekoliko sati posle poslednjeg nastupa na "Dens areni" Petrovaradiska tvrđava je pusta. Osim gomile smeća, koja polako nestaje i po kog radnika, ništa više ne odaje utisak o velikom festivalu .

I u podgrađu tvrđave atmosfera završnice, tezge odnose, a prodavci ostaju, kako kažu, nezadovoljni ovogodišnjom zaradom i organizacijom.

Za četiri festivalska dana bilo je 330 intervencija, a 99 odsto njih rešavano je u poljskoj bolnici na tvrđavi, dok je svega desetoro pacijenata preveženo je u Klinički centar Vojvodine, što je prema rečima Nenada Vukasa, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, neznatan podatak spram broja posetilaca festivala.

"Što se tiče intoksikacije psihoaktivnim supstancama, imali smo ih 12, a bilo je i 26 intoksikacija alkoholom. Imali smo mali broj lakših povreda i jednu težu, a to je prelom nosa", kaže Vukas.

U Novi Sad je i ove godine došao veliki broj posetilaca, od čega 30 hiljada stranaca. Prema podacima turističke organizacije grada ponovo je ubedljivo najviše bilo Britanaca, ali i posetilaca iz Australije, Novog Zelanda, Rumunije, Grčke i regiona. Uglavnom dobro informisani o Novom Sadu i Srbiji, želeli su da se provozaju Dunavom, da vide Sremske Karlovce, Frušku goru i čenejske salaše.

"Ono što je zanimljivo je da su bili dosta informisani o znamenitostima grada, znali su da je u toku izložba Salvadora Dalija, bili su informisani o svim crkvama u Novom Sadu", kaže direktor Turističke organizacije Novog Sada, Jadranka Beljan Balaban.

Većina stranaca Novi Sad napušta odmah, ostali u naredna dva dana, dokle će biti otvorene kapije kampa na Petrovaradinskoj adi, u kojem je boravilo blizu 10.000 posetilaca.

MUP: Zbog droge uhapšena 24 stranca

Poslednje večeri Egzita, gde je evidentirano oko 32.000 posetilaca, nije bilo težih krivičnih dela niti masovnijeg narušavanja javnog reda i mira, saopštila je danas Policijska uprava u Novom Sadu.

Četvrte večeri Egzita policija je, u okviru sprovođenja mera na suzbijanju i sprečavanju zloupotrebe narkotika na toj manifestaciji, oduzela 47 grama marihuane, deset grama amfetamina i 16 različitih tableta.

Zbog osnovane sumnje da su neovlašćeno držali opojne droge, 24 strana državljanina privedena su na saslušanje istražnom sudiji novosadskog Osnovnog suda.

Vanredni vozovi za Novi Sad

"Železnice Srbije" danas su uvele u saobraćaj dva vanredna voza na relaciji Beograd - Novi Sad - Beograd, zbog velikog interesovanja posetilaca "Egzita".

Iz beogradske železničke stanice voz će krenuti u 11.00 sati, dok će iz Novog Sada polazak vanrednog voza biti u 13.00 sati, navedeno je u saopštenju "Železnica Srbije " .

Putnici će iz Novog Sada moći da se prevezu za Beograd i vanrednim vozom koji kreće u 5.00 sati, kao i redovnim vozovima u 5.25 sati, 6.10, 7.18, 7.47, 9.50, 13.28, 14.40, 16.18, 18.06, 19.03, 19.32, 21.16 (dolazak u stanicu Novi Beograd) i u 22.27 sati.

Na relaciji Novi Sad - Subotica kompozicije po redu vožnje saobraćaju u 4.27, 6.53, 7.13, 8.23, 10.20, 11.40, 12.51, 15.38, 19.16, 19.59 i 22.54 sati, piše u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.