Zavisnost od Interneta

Izvor: RTS, 03.Okt.2010, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavisnost od Interneta

Preterana upotreba Interneta u Srbiji još uvek nije klasifikovana u bolesti zavisnosti. Stručnjaci smatraju da ukoliko mlada osoba uz Internet provede četiri sata dnevno, ušla je u fazu zavisnosti.

Internet zavisnost, odnosno preterana upotreba Interneta, u Srbiji još uvek nije klasifikovana u bolesti zavisnosti, iako po broju osoba koje se javljaju za stručnu pomoć ima sve preduslove da to i postane. Čak 90 odsto onih koji preterano upotrebljavaju Internet su deca i zavisnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od video igara.

Stručnjači upozoravaju da je dete ili mlada osoba koja svakodnevno uz Internet provede "svega" četiri sata, što je 28 sati nedeljno, ušla u fazu Internet zavisnosti.

"Prva i osnovna greška je što roditelji smatraju da je sjajna stvar što dete uopšte ima kompjuter i što rade na kompjuteru, oni nisu dovoljno svesni opasnosti koja se tu razvija, a to je da će više koristiti kompjuter kao zabavu i da će to vremenom postati jedina zabava", ovjašnjava psiholog Lidija Maksić.

Da Internet zavisnost postaje veliki društveni problem govori i podatak da su simptomi ovog oblika zavisnosti identični zavisnosti od narkotika, alkohola ili kocke. Krize su neminovne, kao i stručna pomoć u lečenju.

"Javljaju se bukvalno otvoreni simptomi - napetost, nervoza, psihomotorna uznemirenost, agitacija, i onda pacijent stalno razmišlja o tome šta se u vreme dok on nije na Internetu dešava na Internetu, onda voljni i nevoljni pokreti prstima kao da je za tastaturom ili za mišom i javljaju se naravno i brojne socijalne posledice takvog ponašanja", kaže psihijatar Marija Sarajlija.

U Srbiji se ne zna koliko ljudi je zavisno od Interneta, ali se procenjuje da bar deset odsto korisnika računara ima problem prekomerne upotrebe Interneta. Takođe, nije utvrđeno koliko osoba je izlečeno ni koliko se trenutno leči.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.