Izvor: B92, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zatamnjivanje koristio i Zagreb"

Zagreb -- Pravilo Tribunala na osnovu koga transkripti VSO SRJ navodno nisu stigli do Međunarodnog suda pravde je - "hrvatski amandman".

"I Hrvatska je, godinama pre Srbije, koristila mogućnost 'zatamnjenja' delova dokumenata od nacionalnog interesa. Sve je počelo pokušajem sub poene tužilaštva ministru obrane Gojku Šušku, a vezano uz predmet Blaškić, koju je, kao što je poznato, Sud odbio", piše zagrebački "Jutarnji list".

Sud je nakon toga doneo pravilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 54bis kojim se reguliše mogućnost zaštite pojedinih dokumenata od nacionalnog interesa. Kako je taj "amandman" donet na inicijativu Hrvatske, on se u Tribunalu interno naziva "hrvatskim amandmanom".

Zagrebački list navodi da je tom odredbom Pravilnika Tribunala predviđeno da svaka država može tražiti zaštitu pojedinih dokumenata ili izjava svedoka zbog nacionalnog interesa. Prema informacijama iz samog Tribunala, najveći broj dokumenata dostavljenih na taj način stigao je upravo iz Hrvatske.

"Najveći broj dokumenata dostavljen je Haškom tribunalu u Tuđmanovo doba jer je tada iniciran najveći broj postupaka. Isto se nastavilo i u vreme Račanove vlade, sve do danas. Tako dostavljeni dokumenti mogu da se koriste isključivo na temelju odluke Suda i samo u predmetu za koji je dotični dokument zatražen", piše "Jutarnji list".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.