Zašto vaša maca toliko mjauče?

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jun.2015, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto vaša maca toliko mjauče?

Vaša maca mjauče da bi komunicirala sa vama, ali neke mace to rade previse često ili previse glasno. Šta vasa mačka zapravo želi da vam kaže?

Odrasle mačke za međusobnu komunikaciju koriste različite vidove vokalizacije – šištanje i režanje, a ono što je zanimljivo jeste da je mjaukanje rezervisano za njihovu komunikaciju sa ljudima. Mjaukanje, naravno, zavisi od rase, ali i od svake mačke posebno. Međutim, ono nekada može da prestavlja pravi problem. Ako vaš >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ljubimac "priča" više nego što biste vi to voleli, pokušajte da pronađete razlog zašto.

Zdravstvene tegobe

Prvi korak je uvek odlazak kod veterinara. Mnoge bolesti kod mačaka izazivaju osećaj gladi, žeđ ili bol, a sve to može dovesti do previše mjaukanja.

Privlačenje pažnje

Šta god mi mislili, mačke ne vole da budu previše same. One često mjauču kako bi vas pozvale na igru ili maženje. Ako želite da naučite macu da ne mjauče kada traži pažnju, nemojte da reagujete kada se ono desi. Budite pažljivi onda kada je mirna i tiha. Ali, nemojte ignorisati vašeg ljubimca, već tokom dana provodite kvalitetno vreme sa njim – igrajte se, češljajte je, jer umorna mačka je i tiha.

Hrana

Neke mace mjauču svaki put kada neko uđe u kuhinju, nadajući se da će dobiti neku poslasticu, dok druge postanu vrlo glasne kada se približi vreme za jelo. Ako to predstavlja problem, nemojte je hraniti kada mjauče. Sačekajte da se smiri da biste joj dali hranu, i nemojte joj davati poslastice kada je glasna.

Pozdravljanje

Mnoge mačke mjauču kada njihovi vlasnici dođu kući, ili jednostavno kada vas sretnu u stanu. Ovu naviku je teško iskoreniti, ali jednostasvno shvatite to kao kompliment - vaša maca je srećna što vas vidi.

Usamljenost

Ako mačka previše vremena u toku dana provodi sama, probajte da joj svakog dana ostavljate različite igračke, a kada ste kod kuće posvetite joj dovoljno pažnje.

Stres

Mačke koje su pod stresom, obično postanu i glasne. Novi kućni ljubimac ili beba, selidba ili promene u kući, bolest vlasnika, može da dovede do preglasnog mjaukanja. Pomozite maci da se prilagodi na novonastale promene. Ako u tome ne uspete, pružite joj više vremena, nege i mira.

Starost

Isto kao i ljudi, i mačke kako stare mogu da pate od nekog oblika mentalne kofuzije, mogu postati dezorijentisane i da mjauču tužno bez nekog naročitog razloga, pogotovu noću. Ostavite noću upaljeno svetlo u nekoj prostoriji, a veterinar može da vam preporuči neko sredstvo za ublažavanje simptoma.

Parenje

Ako vaša mačka nije sterilisana ili kastrirana, onda ćete morati da slušate mnogo mnjaukanja.

Međutim, ponekad mačke mjauču sa razlogom, pa treba proveriti da li ima vodu, da nije negde zatvorena, ili ne može doći do peska. Nemojte kažnjavati macu zbog mjaukanja, vaš ljubimac može izgubiti poverenje u vas.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.