Zašto Pacoliju smeta Rus?

Izvor: B92, 13.Nov.2019, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Pacoliju smeta Rus?

Priština -- Izbor Rusa Alekseja Kondratijeva za izvestioca Parlamentarne skupštine SE za Kosovo predstavljao, kako kaže, "bezbednosnu opasnost", smatra Pacoli.

Odlazeći ministar spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli kaže i da Priština s njim ne bi trebalo da sarađuje.

Pacoli je na svom tviter nalogu izrazio, kako je naveo, duboku zabrinutost zbog kandidovanja Alekseja Kondratijeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za izvestioca za Kosovo.

"Kondratijev je pretnja nacionalnoj bezbednosti za Kosovo, i mi nećemo prihvatiti njegovo moguće imenovanje, niti sarađivati sa njim. Potrebno je dva puta razmisliti pre nego što se napravi takav korak", napisao je Pacoli u utorak na tviteru.

Prema ranijem pisanju nemačkog Bilda, Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope izabrao je Kondratijeva za "izvestioca za Kosovo".

Zvanično, zadatak izvestioca je da obavesti Savet Evrope o razvoju demokratije na kosovskoj teritoriji, a posebno o sporu sa Beogradom. Izabrani zvaničnik će, piše Bild, u stvari postati ambasador Saveta Evrope na Kosovu i dobiće, izmedju ostalog, širok pristup poverljivim informacijama.

Kandidati za ovo mesto su poslanik Bundestaga Peter Mejer (CDU), koji već nekoliko godina radi na pitanju Kosova i Srbije, predstavnik Holandije, kao i Rus Kondratijev, koji je od juna 2019. postao član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Nemački dnevnik piše da je Kondratijev do 2010. bio oficir specijalne vojne službe GRU, a od 1999. do 2001. bio je na Kosovu u sastavu ruskog vojnog kontingenta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.