Izvor: 011vodič.com, 14.Nov.2019, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekskluzivno: Rus koji je uplašio Pacolija otkriva svoje planove

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) će sutra izabrati novog izaslanika za Kosovo, a jedan od kandidata je Aleksej Kondratjev, sa kojim, ukoliko bude izabran, odlazeći ministar privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli ne želi da sarađuje.

Pacoli je ocenio da bi imenovanje ruskog državljanina za izvestioca Saveta Evrope za Kosovo moglo biti opasno za zemlju.
Sputnjik je razgovarao sa kandidatom PS SE i senatorom u Savetu Federacije >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Rusije Aleksejom Kondratjevom o ovakvoj reakciji Prištine.
Šta je, po Vašem mišljenju, razlog takve reakcije Pacolija na vašu kandidaturu?
— Pre svega, treba razumeti mentalitet kosovskih Albanaca. Od momenta ulaska ruske jedinice u sastav Kfora na teritoriji Kosova, Albanci su se jako negativno ponašali prema Rusima i na svaki način su pokazivali da nisu spremni za dijalog i saradnju sa nama. Oni su preferirali, umesto Rusa, američki kontingent. Ovo nije neka novost.
Drugo, i po meni najvažnije — tokom ove godine mnogo se promenilo u administrativnoj strukturi u Prištini, i neke promene direktno krše rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Na primer — formiranje takozvanog ministarstva odbrane Kosova, što je sada jedna od najvažnijih tačaka u odnosima Beograda i Prištine i UN. Zato kosovski vlasti sa današnjim panalbanskim stavovima opozicije ne žele nikakvo prisustvo Rusa na Kosovu.
Da li Vi planirate da posetite KiM tokom svog budućeg mandata?
— Naravno, moraću da procenim situaciju na terenu, kako bih posle izveštavao u okviru rezolucije 1244 i međunarodnog prava, i kako bih dao odgovarajuću ocenu. Sada imamo izjavu Bedžeta Pacolija, koji je moje učešće kao izveštača ocenio na svom profilu na Tviteru kao „pretnju za nacionalnu bezbednost Kosova“. Zato se pravi negativna slika već na startu.
I have expressed my deep concern to @coe & #PACE for the candidature of Alexei Kondratiev as Rapporteur for #Kosovo. He is a national sec threat to #Kosovo & we won’t accept his potential appointment & neither cooperate w/ him. @coe should think twice before taking such a step.
— Behgjet Pacolli (@pacollibehgjet) November 12, 2019

Moraću da posetim Kosovo, ali ranije su se dešavali slučajevi kada kosovski Albanci nisu pustili na teritoriju pokrajine nekoliko izveštača PS SE, a oni nisu mogli nikako uticati na Prištinu. Zato, kada pričamo o demokratiji i transparentnosti, poštovanju ljudskih prava i vladavini prava, sve strane moraju da poštuju ono što je navedeno u Ustavu Saveta Evrope. Samoproglašeno Kosovo, iako nije članica PS SE, izražava želju da postane članica, i onda treba da podržava fundamentalne vrednosti ove organizacije.
Kakva je Vaša platforma u budućem mandatu?
— Mi planiramo da polazimo od vladavine prava. Sve grupe stanovništva na Kosovu moraju da imaju jednaka prava, nezavisno od nacionalnosti i religije — Srbi, Albanci, Romi i ostali. Drugo je pitanje — danas postoje nerasvetljena krivična dela i prekršaji i treba da se razjasni zašto u ovim slučajima nije realizovana vladavina prava. I, pre svega, mi moramo da izvršimo obaveze koje su bile određene ranije, kao i da uporedimo današnju situaciju sa onom koja je bila ranije u izveštajima, da sagledamo dinamiku razvoja i gde to vodi. Zato bismo bili zahvalni međunarodnoj i evropskoj zajednici na podršci po ovom pitanju.
Kakvu Prištinu ste zapamtili pre odlaska sa Kosova?
— U „fejk“ vestima koje su se pojavile u nekim medijima, a koje polaze od izjave Pacolija, navedeno je da sam boravio na Kosovu od 1999. do 2001. godine. Ali, zapravo, ja sam bio tamo od 1999. do 2000. godine i nisam išao po barovima i klubovima. Za vreme mog boravka još se pucalo po ulicama, dešavale su se otmice ljudi, napadali su se automobili i bilo je drugih oblika kriminala. Sama Priština bila je značajno razrušena zbog bombardovanja NATO-a. Neke zgrade i objekti su bili pogođeni raketama i bombama — ostale su rupe od bombi sa osiromašenim uranijumom. Tako da je sve prilično ličilo na ratno stanje — naoružane patrole na putevima, patroliranje helikoptera, aviona i bespilotnih letelica. I sve tada je bilo pod ozbiljnim vojnim nadzorom.
Odbor PS SE za politička pitanja i demokratiju treba 14. novembra da izabere izvestioca za Kosovo. Njegov zadatak će biti da informiše međunarodnu organizaciju Saveta Evrope o aktuelnom razvoju demokratije i, pre svega, o sukobu sa Srbijom. Izabrani izvestilac zapravo će postati ambasador Saveta Evrope na Kosovu i, između ostalog, dobiti širok pristup poverljivim temama, saopštio je ranije nemački list „Bild“.

The post Ekskluzivno: Rus koji je uplašio Pacolija otkriva svoje planove appeared first on 011vodic.com.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na 011vodič.com...






Povezane vesti

Ko je Aleksej Kondratijev, NOVA NOĆNA MORA PRIŠTINE? Da li će RUS sa prstima u bezbednosnim službama dobiti mandat na Kosovu

Izvor: Blic, 14.Nov.2019

Rus - izvestilac Saveta Evrope za Kosovo! Na trenutak ovo je izgledalo kao šala, imajući u vidu stav Ruske Federacije prema kosovskoj nezavisnosti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.