Zabrinjavajuće ocene za doktore

Izvor: RTS, 06.Feb.2013, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinjavajuće ocene za doktore

Pacijenti koji su na sajtu "Kakav je doktor" ocenjivali svoje lekare tvrde da ih je čak 13,5 odsto državnih lekara upućivalo na privatnu praksu, dok njih 7,85 odsto tvrdi da im je traženo mito. Zbog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti sa sajta uklonjena imena lekara.

U velikom broju evropskih zemalja postoje sajtovi gde lekare ocenjuju pacijenti. Kod nas, zbog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, sa sajta "Kakav je doktor" uklonjena su imena lekara koji su ocenjivani. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Umesto toga, posetioci sajta ocenjuju zdravstvene institucije.

Organizacija "Srbija u pokretu" koja je osnovala sajt "Kakav je doktor" anketiranjem posetilaca došla je do podataka koji upozoravaju.

Pacijenti tvrde da ih je čak 13,5 odsto državnih lekara upućivalo na privatnu praksu, dok 7,85 odsto pacijenata tvrdi da su im lekari tražili mito.

Takođe, 61 odsto pacijenata nije obavešteno da ima pravo da se žali na uslugu u zdravstvenoj instituciji.

U organizaciji smatraju da treba odvojiti poštene od nepoštenih i čekaju da Skupština izglasa izmenu zakona o zaštiti podataka kako bi lekare pacijenti poimence ocenjivali.

Ana Babović iz "Srbije u pokretu" kaže da je ono što nedostaje zdravstvenom sistemu Srbije transparentnost.

"Sa druge strane, ono što građanima najviše nedostaje je mesto gde mogu da iskažu svoj stav o tome kako su zadovoljni zdravstvenom uslugom koju primaju", kaže Babović.

Pored problema sa korupcijom i upućivanjem na privatnu praksu, pacijenti su najviše kritike uputili i organizaciji u zdravstvenim centrima zbog čestog šetanja od šaltera do šaltera.

Sa druge strane, pacijenti su opštim ocenjivanjem od 1 do 5 prilično dobro ocenili zdravstvene centre, prosečnom ocenom 4,06.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.