ZLATNA FRULA LJUBODRAGU MIJAILOVIĆU

Izvor: Kurir, 25.Jul.2010, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ZLATNA FRULA" LJUBODRAGU MIJAILOVIĆU

PRISLONICA - Na 23. saboru frulaša Srbije "Oj, Moravo", koji je sinoć počeo u Prislonici pod planinom Vujan, proglašeni su pobednici takmičenja u kategoriji izvornog sviranja i dueta.

Najviše priznanje "Zlatna frula" pripala je Ljubodragu Mijailoviću iz Vareva kod Raške, dok su među duetima najbolji bili Slađana i Slađan Cvejić iz Brusa.

Mijailović je bio pobednik i prošlogodišnjeg sabora u sviranju izvornih narodnih melodija.

Posebnu pažnju brojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << posetilaca privukla je predstava "Vreme časti i ponosa", priređena po scenariju Žike Živojinovića, a u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Beograda Boška Puletića i Lepomira Ivkovića.

Nastupila je i vokalni solista Brankica Vasić Vasilisa uz orkestar Vlade Panovića, KUD "Kopaonik"iz Leposavića i saborske frulaše.

U Prislonici su promovisane i tri knjige. Jednu, pod naslovom "Frula zlatousta", napisao je Dragoslav Ugarčina, druga je delo Milorada Marića i Rastislava Menđana, a treću, "Kud se dede Nemanjića blago", napisao je Dragan M.Todorović.

Danas je ovde održano savetovanje o razvoju seoskog turizma, a priređeno je i takmičenje "Zlatne ruke", nadmetanje u pripremanju starih jela.

Večeras u 19.30 časova počinje takmičenje frulaša u kategoriji savremenog sviranja, uz učešće 14 umetnika na fruli, koji su se za Prislonicu kvalifikovali na predtakmičenjima održanim širom Srbije.

Gosti ovog programa biće vokalni solisti Jelena Tomašević i Suzana ŠuvakovuĐić, frulaš Aleksandar Stanić i orkestar Vlade Panovića.

Sabor se završava sutra, na letnji Aranđelovdan, jutarnjom liturgijom u obližnjem manastiru Vujan, posle koje se u porti priređuje prigodni kulturno-umetnički program.

Pokrovitelji sabora su Ministarstvo kulture, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i grad Čačak.

Domaćin je gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević, a starešina čitave priredbe je majstor frule Bora Dugić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.