Izvor: B92, 19.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAPLENJENO SEDAM MILIONA AKCIZNIH MARKICA

Beograd -- Republicka policija zaplenila je u porodicnoj kuci Palfi Zorana iz Subotice sedam miliona komada akciznih markica za cigarete.

Kako je navedeno u saopstenju pres centra Vlade Srbije, markice su stampane u Zavodu za izradu novcanica i kovanog novca u Boegradu i bile su namenjene legalizaciji prokrijumcarenih cigareta na domace trziste.

Kako Radio B92 saznaje u subotickoj policiji, markice koje se stampaju u Jugoslaviji, u etapama se prebacuju u susednu Madjarsku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tamo se lepe na krijumcarene cigarete iz Hrvatske, i posle ponovo u etapama prebacuju nazad u Jugoslaviju. Nezvanicno saznajemo i da se pretpostavlja da u lancu sverca akciznih markica ucestvuje i jedan broj drzavnih sluzbenika, kao i da Palfiju ovo nije prvi krivicni prekrsaj.

Nacelnik Uprave za borbu protiv organizovanog finansjskog kriminala, Mladen Spasic, rekao je za Radio B92 da su akcizne markice kupljene na ime preduzeca iz Novog Sada koje je registrovano na ime nepostojece osobe. "Dosli smo do operativnih podataka da je, preko jednog preduzeca registrovanog u Novom Sadfu, u upotrebu falsifiovanih licnih dokumenata, izvresna nabavka sedam miliona komada akciznih markica za cigarete, koje su stampane u Zavodu za novcanice u Beogradu. Treba napomenuti da je to bilo dovoljno da se uveze preko 13 slepera cigareta", rekao je Spasic.

On je potvrdio da su markice stampane u Zavodu za izradu novcanica i kovanog novca u Beogradu i da su izdate u skladu sa uredbom saveznog ministarstva finansija. On je medjutim, dodao da se ne radi o propustu drzavnih organa, vec da je problem u nepreciznosti propisa o nabavci markica. "Mi smo odneli markice u Zavod za izradu novcanica, radi se o originalnim markicama i tu nista nije sporno zato sto je po ranijim propisima, koji su do sada vazili, a koje Vlada republike Srbije upravo ovih dana menja, bilo ko ko je registrovan za obavljanje spoljno trgovinskog poslovanja, posle dobijanja saglasnosti za uvoz u saveznim organima, mogao da izvrsi nabavku akciznih markica u Zavodu za izradu novcanica. Upravo tu je i dolazilo do zloupotreba, zato sto su se pojavljivale 'fantomske firme', koje su registrovane uz upotrebu falsifikovanih dokumenata. Nikakve zloupotrebe nije bilo od strane radnika drzavnih organa, jer su oni postovali proceduru, koja je sama po sebi bila nedovoljno precizna i omogucavala je, maltene, svakom preduzecu koje dobije saglasnost da izvrsi nabavku akciznih markica.

Cigarete su se uvozile na fantomska preduzeca, a markice su se koristile za legalizovanje svercovanih cigareta", objasnio je Spasic.

Prema njegovim recima, Vlada Srbije sacinila je novu uredbu koja ce precizno regulisati izradu i nabavku akciznih markica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.