Izvor: B92, 15.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAKLJUCCI EU O SRJ

Luksemburg -- Sefovi diplomatija Evropske unije u ponedeljak su u Luksemburgu zakljucili da mandat za pocetak pregovora EU o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa SRJ treba da bude usvojen do kraja ove ili pocetka iduce godine, ali u ocekivanju da u medjuvremenu budu uspostavljeni zajednicki ekonomski i carinski prostor Srbije i Crne Gore i ustanovljena nova drzava. Kako su rekli zvanicnici na zasedanju, ministri EU su time prihvatili predlog komesara za medjunarodne odnose Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komisije Krisa Patena, koji je naglasio da je to "ogroman izazov za EU koja je spremna da se s njim suoci i angazuje u njegovom resavanju". Prethodno mora biti izradjena "studija o izvodljivosti" za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji. Taj kljucan zadatak ce obaviti Konsultativna radna grupa EU-SRJ, koja se sastaje u maju i julu. EU je, prema recima Patenovog portparola Gunara Viganda, time ucinila snazan "iskorak unapred i poslala snaznu politicku poruku"

demokratskim vlastima u Beogradu i Podgorici da je resena da ulozi sve napore za jacanje saradnje i otvaranje "evropske perspektive"

Jugoslaviji. To se sad cini bez uslovljavanja, ali u "donekle riskantnom ocekivanju" da najkasnije do kraja juna bude izradjena Ustavna povelja i da na jesen prorade ustanove zajednicke drzave Srbije i Crne Gore.

Ministri inostranih poslova EU pozdravili su usvajanje jugoslovenskog zakona o saradnji s haskim sudom i ponovo pozvali jugoslovenske vlasti da "ispune svoju medjunarodnu obavezu da ce saradjivati s tim sudom tako sto ce taj zakon sprovesti posteno i brzo, konkretnim izrucenjima Hagu".

Oni su podvukli da je to, "zajedno sa ucvrscenjem civilnog nadzora nad Vojskom, od kljucnog znacaja za sposobnost da ide dalje u evropske integracije". Sefovi diplomatija EU su pozdravili cinjenicu da su republicki parlamenti podrzali sporazum Srbije i Crne Gore, "postignut uz dobre usluge predstavnika EU Havijera Solane". Evropski ministri sada "ohrabruju" republicke parlamente da "najkasnije do kraja juna usvoje Ustavnu povelju za Srbiju i Crnu Goru". EU ce pomoci postizanje ciljeva ovog sporazuma, u sklopu procesa stabilizacije i asocijacije", porucili su sefovi diplomatija EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.