Vučić o rešenju za kosovski problem (VIDEO)

Izvor: Mondo, 13.Okt.2017, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o rešenju za kosovski problem (VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada Srbije na narednoj sednici razgovarati o stvaranju tehničkih uslova za "unutrašnji dijalog" o Kosovu. On je rekao da je unutrašnji dijalog neophodan da bi se približile želje i realnost.

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je razgovarao s premijerkom Anom Brnabić i da će Vlada obezbediti "punu logistiku za dijalog" i formirati radne grupe.

"Saslušaćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sve, posle toga bićemo dovoljno odvažni da predočimo određene predloge našim građanima. Mislim da je to od najvećeg značaja za nas. To ima sadržaj i supstancu", rekao je Vučić u govoru na kraju Beogradskog bezbednosnog foruma.

Predsednik je rekao da misli da je rešenje za kosovski problem "negde između srpskih i albanskih ustupaka" i da međunarodna zajednica "treba da učini napor da razume obe strane".

On je rekao da je neophodan "unutrašnji dijalog" da bi se "približile želje i realnosti" i da to moraju da učine i srpska i albanska strana.

"Inače ćemo imati taj zamrznuti sukob tokom sledećih 10-15 godina, a nemamo više vremena za gubljenje, pogotovo kada pomislimo na budućnost naše dece i unuka", rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

On je rekao da je put Balkana ka Evropskoj uniji i da politički akteri nemaju pravo da "guše i zadržavaju" jedni druge", te da je najvažnije da se Zapadni Balkan izvuče iz ekonomske krize.

Vučić je ocenio da je u dijalogu Beograda i Prištine postignut napredak u nekim pitanjima i da se zbog briselskog dijaloga ljudi osećaju sigurnije i bezbednije.

Dodao je da je referendum o nezavisnosti u Kataloniji "pokrenuo mnoga pitanja" i da Srbija na ta pitanje nije dobila odgovore, ali je pozvao EU da "ne ostane tiha, ne ćuti" kada Srbija daje sugestije.

"Ne smemo podizati očekivanja među našim narodom nakon onoga što se desilo u Kataloniji, jer ne možemo se porediti s većim i snažnijim zemljama koje su u mnogo boljem položaju nego što smo to mi. Moramo uzeti u obzir sve sa čime se moramo hvatati u koštac", rekao je Vučić.

O ZAJEDNIČKOJ EKONOMSKOJ ZONI

Predsednik Srbije očekuje da će stvaranje zajedničke ekonomske zone za nekoliko godina moći da preraste u carinsku uniju balkanskih zemalja.

"Govorimo o stvaranju regionalne ekonomske zone i nadam se da ćemo nakon nekoliko godina biti u situaciji da krenemo u drugi stadijum - u stvaranje carinske unije. Mi smo isuviše mali... Sve države Zapadnog Balkana su pojedinačno male, i zato moramo izgraditi zajedičko tržište", ocenio je Vučić.

Rekao je da Srbija sada ima najviše investicija i ulaganja u regionu, ali da to nije dovoljno.

"Ako budemo mogli da trgujemo zajedno... mislim da ćemo napraviti uštede u visini od sedam do 10 odsto BDP što se može uložiti u stvaranje novih radnih mesta", naveo je Vučić.

Po njegovim rečima, radi se na dva paralelna plana.

"Poltički - s ciljem da rešimo sve probleme prošlosti i ako nije moguće rešiti sve njih, makar ćemo na političkom planu očuvati mir, stabilnost i spokoj, i pokušavati da ih rešimo sve redom. S druge strane - ekonomska razmena, unapređenje ekonomske razmene, videti šta je potrebno da bismo privukli više investitora i kako napraviti veće tržište koje bi bilo privlačno", kazao je Vučić.

On je rekao da u regionu postoje strahovanja za neke teritorije.

"Jako se plašim da sam u pravu s tim u vezi da će se to tako pokazati. Bio bih ushićen ako se pokaže da to nije tako, ako se predoče neki drugi argumenti. Bilo bi sjajno da ne postoji veći i dublji problem od onog između Beograda i Prištine. Srbija će uvek podržavati teritorijalni integritet BiH i RS unutar BiH, i mislim da niko ne može prigovoriti Srbiji po tom pitanju. Mi poštujemo naše susede", kazao je Vučić.

On je kazao da je razgovarao s članom Predsedništva BIH Bakirom Izetbegovićem i predložio druge trase auto-puta, ali da je Srbija morala prihvatiti ono što je predložila BiH .

"Važno je da se Srbija poveže sa BiH, pa i na ovaj način na koji oni žele", kazao je i Vučić i dodao da je bilo reči i o pitanju granica Srbije i BIH.

Rekao je i da će sutra uveče razgovarati s predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem o tome i da postoje "neka pitanja u vezi s granicom Srbije i BiH koja se moraju razrešiti".

Dijalog Beograd-Priština:Nezadovoljstvo obe strane
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Neophodan ``unutrašnji dijalog``

Izvor: Beta Video, 13.Okt.2017

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je put Balkana ka Evropskoj uniji i da politički akteri nemaju pravo da ``guše i zadržavaju`` jedni druge``, te da je najvažnije da se Zapadni Balkan izvuče iz ekonomske krize. Vučić je ocenio da je u dijalogu Beograda i Prištine postignut...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.