Izvor: Blic, 09.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhunski uslovi za lečenje

BANJALUKA - Prva Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju u Republici Srpskoj juče je svečano otvorena u prostorijama Kliničkog centra u Banjaluci. Opremanje klinike koštalo je oko 700.000 KM, a novac je obezbedila Vlada RS i Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Na ovoj klinici hirurški će se lečiti oboljenja i patološka stanja lica, vilice, usne duplje, baze lobanje i vrata koja, inače, ranije nisu lečena u KC u Banjaluci.

„Ovo je jedna od najsavremenijih i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najmodernijih operacionih sala. Zahvaljujući savremenoj opremi i stručnom kadru moći ćemo da obavljamo najsloženije operativne zahvate koji se do sada nisu radili na ovim prostorima", rekao je načelnik Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju dr Marinko Karalić.

Vršilac dužnosti direktora KC Banjaluka dr Mirko Stanetić istakao je da ranije maksilofacijalna hirurgija u ovoj ustanovi praktično nije ni postojala, a da su se neki zahvati radili na odeljenju Klinike za uho, grlo i nos.

„Pacijente sa težim oboljenjima smo uglavnom upućivali u Srbiju, mada je u poslednje tri godine broj pacijenata upućenih u druge centre smanjen za oko 50 odsto", objasnio je Stanetić.

On je najavio da će KC u narednom periodu početi rekonstrukcija Klinike za uho, grlo i nos i sale za očne bolesti, a cilj je da se osavremeni i modernizuju poput juče otvorene Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić istakao je da svi pacijenti koji budu dolazili na ovu kliniku mogu da očekuju vrhunsku uslugu, naglašavajući da Klinika ima najsavremeniju opremu, koja je trenutno vrhunska u svetu.

„Želimo da edukujemo kadar koji će raditi u fantastičnim uslovima. Sada su na potezu lekari jer očekujemo da će na ovu kliniku dolaziti i pacijenti iz FBiH i Srbije", rekao je Škrbić.

Uskoro i sala za decu sa posebnim potrebama

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić najavio je da će za nekoliko dana u KC u Banjaluci biti otvorena posebna sala oralne hirurgije za decu sa posebnim potrebama. „Godinama je lečenje zuba kod dece sa posebnim potrebama bio veliki problem jer su deca morala da budu uspavana da bi im se popravili zubi ili radili neki drugi zahvati. Sada su se u KC u Banjaluci konačno stvorili uslovi za drugačiji rad", rekao je Škrbić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.