Volontiranje - dragoceno iskustvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2013, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volontiranje - dragoceno iskustvo

NOVI BEČEJ -

Za Bojanu, Simonu i Maju volontiranje je dragoceno iskustvo. Zajedno sa ostalim volonterima, obišle su 110 starijih Novobečejaca, koji su na evidenciji Centra za socijalni rad, kako bi saznale koje su njihove potrebe, i šta im nedostaje.

"Napravili smo jedno istraživanje koje je donelo konkretne rezultate o tome koje su usluge Centra za socijalni i rad najpotrebnije korisnicima. Na osnovu tih rezultata došli smo do zaključka da su najpotrebnije usluge pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u kući", istakla je Bojana Štefkić, volonterka.

Simona Rockov, volonterka, navela je da volonterstvo pre svega predstavlja mogućnost da stekne saznanje koje bi kasnije mogla da primeni, a pre svega smatra ga kao i jednu dobru mogućnost sticanja svog ličnog razvoja.

Velinka Pastei korisnica je socijalne pomoći već dve decenije. To joj je jedini izvor prihoda. Od kada joj je muž umro, pre 11 godina živi sama.

"Što ono kažu, mladi kad dođu starijem u posetu jako mnogo znači. Meni bi najviše trebalo materijala da opravim kuću, a sa socijalom, ja sam zadovoljna. Koji dan upadne lep preko leta uzmem ja i motiku i odem koji dinar da zaradim", iskrena je Velinka Pastei.

Kada je reč o uslugama socijalne zaštite, Centar za socijalni rad opštine Novi Bečej, od ove godine počeo je da angažuje volontere, koji su prethodno prošli obuku. Za sada reč je o kratkoročnom volontiranju, ali je i dugoročno u planu.

"Lično imam određena iskustva kao volonter, i želela bih to da podelim i sa drugima. Dragocena iskustva sam sticala tokom obuka koje smo imali. Posebno motivaciono je delovala gospođa Melanija Nenin i koleginica Tanja Lazar Obradović, iz Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu", navela je Slavica Arsenov, direktorka Centra za socijalni rad Opštine Novi Bečej.

Plan je da tokom ove godine bude angažovano 16 volontera, ali taj broj može biti i veći. Volonteri mogu biti svi bez obzira na uzrast, i svačije iskustvo ili dobra volja su dragoceni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.