Vojna saradnja sa Brazilom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2010, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna saradnja sa Brazilom

BEOGRAD -

Ministri odbrane Srbije i Brazila Dragan Šutanovac i Nelson Žobim potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti odbrane kojim je predviđeno niz zajedničkih aktivnosti uključujući i vojno-tehničku saradnju.

Šutanovac i Žobim su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Domu Garde na Topčideru naveli da su uz vojnu ekonomsku saradnju oblasti interesantne za buduće odnose i tehničko-tehnološke oblasti kao i saradnja u oblastima vojne medicine i obrazovanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Dvojica ministara naglasili su i spremnost da razmenjuju iskustva u oblasti učešća u mirovnim operacijama s obzirom na to da Brazil trenutno ima više od 2.200 pripadnika angažovanih u tim aktivnostima Ujedinjenih nacija.

Ministar Žobim je u intervjuu Tanjugu uoči posete Beogradu, izjavio je da se zbližavanje sa Srbijom u oblasti odbrane uklapa u nastojanja Brazila da bude prisutniji na međunarodnoj sceni politikom uključivanja što većeg broja zemalja u diskusije i donošenje odluka koje se tiču svih članica svetske zajednice.

On je kazao da se predstavnici Brazila trude da omoguće što bolje međusobno upoznavanje i utvrđivanje puta koji će stvoriti osnovu sa konstruktivnu saradnju dve zemlje, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Ministar Žobim je izneo kako očekuje da će sa srpskim domaćinima moći da razmeni informacije u oblasti zdravstva i vojnog obrazovanja, što su prvi koraci za nalaženje prilika za buduću saradnju.

"Siguran sam da će međusobne posete i učešća na kursevima, vojnicima obe zemlje omogućiti da steknu širu viziju o osposobljenosti naših oružanih snaga", istakao je Žobim u intervjuu nacionalnoj agenciji.

Brazil, koji je i nestalni član Saveta bezbednosti UN do kraja 2011, nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podržao je teritorijalni integritet i suverenitet Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (MSP).

"Kako MSP nije razrešio ovo pitanje prilikom izlaganja svog savetodavnog mišljenja, mi mislimo da se do rešenja može doći samo putem dijaloga", zaključio je brazilski ministar odbrane Nelson Žobim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.