Vojna hunta: Vraćamo ih

Izvor: B92, 08.Dec.2023, 12:22

Vojna hunta: Vraćamo ih

Vojna hunta u Mjanmaru saopštila je da će započeti sa oslobađanjem vojnika koji su bili zatvoreni zbog dezerterstva, sa ciljem da ih vrati u vojnu službu.

Hunta je to uradila u sklopu plana o amnestiji, objavljenog ranije ove nedelje, ;a zbog nedostatka ljudstva u ratu sa pobunjenicima, saopštio je vojni zvaničnik.

Državni mediji su u ponedeljak izvestili da će vojska dati amnestiju vojnicima koji su počinili manje zločine i koji žele da se vrate u aktivnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službu, a vojni zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman ;rekao je da vojska od prošlog meseca daje amnestiju ;osuđenim vojnicima i policajcima koji su služili zatvorske kazne do tri godine.

General Zav Min Tun, portparol vojne hunte, rekao je u utorak državnim medijima da je oko 1.000 vojnika koji su dezertirali zatražilo od vojske da se vrate u službu.Prema Zakonu o odbrani Mjanmara, za dezertiranje iz vojske dobija se kazna od sedam godina zatvora pa sve do smrtne kazne.

Plan je posledica uspeha ofanzive prodemokratskih snaga Narodne odbrane i njihovih saveznika na severu zemlje.

Prema izveštaju opozicione grupe Pipls Goal od 30. novembra skoro 450 pripadnika vojske se predalo, prebeglo ili dezertiralo nakon što je Arakanska armija, Nacionalna demokratska alijanse Mijanmara i Tang Nacionalna oslobodilačka armija, koji sebe nazivaju Savez tri bratstva, pokrenula veliku ofanzivu protiv vojske krajem oktobra.

U septembru je ministarstvo odbrane Vlade nacionalnog jedinstva, glavne opozicione grupe koja deluje kao vlada u senci, saopštilo da je više od 14.000 vojnika prebeglo iz vojske od preuzimanja vlasti 2021. godine.

Savez je uspeo da postigne značajne uspehe, zauzevši više od 200 vojnih punktova i četiri granična prelaza na granici sa Kinom, koji kontrolišu ključnu trgovinu, i tvrdi da je vojska pretrpela stotine poginulih u borbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.