Više od sporta

Izvor: Blic, 06.Jun.2012, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od sporta

To što je jedan sportista udaljen sa priprema reprezentacije Srbije jer nije poštovao ugovornu obavezu bila bi vest za sportske novinare. I na tome bi se završilo. U Srbiji je to izazvalo različite reakcije javnosti. Jedni podržavaju ovakav korak selektora. Drugi ga osporavaju.

Ovo je povod da ukažemo da u praksi, pa i u sportu, postoje različiti načini da se dostojanstveno i patriotski oda počast himni kao državnom simbolu. Zašto bi, na primer, bilo manje dostojanstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i patriotski odati počast himni ustajanjem, stajanjem, sedeći u kolicima ili izraziti poštovanje držeći ruku na srcu... ?

Prihvatanje različitih načina da se himni oda dužno poštovanje, uz uvažavanje različitosti koje postoje među ljudima, omogućilo bi da se istovremeno poštuju i njihove različitosti i sama himna.

To bi bilo u skladu s Ustavom Srbije, koji u prvom članu propisuje da je „Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima”, kao i sa normom o zabrani svakog oblika diskriminacije po bilo kom osnovu.

Bilo bi to u skladu i sa Zakonom o zabrani diskriminacije, prema kojem diskriminacija nije samo nejednako postupanje prema jednakima, već i jednako postupanje prema nejednakima. I zato je u konkretnom slučaju suština problema pravilo ugovora koje ne prepoznaje različitosti.

Povezane vesti: Inkluzija - stvarnost ili iluzija Diskriminacija starih

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.