Viktor Orban gubi kontrolu?

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 09:14

Viktor Orban gubi kontrolu?

Viktor Orban nikako da preuzme kontrolu nad događajima usled skandala zbog pomilovanja čoveka koji je pomogao u prikrivanju zlostavljanja dece.

Ali, zgrožena javnost ipak ne može da ugrozi njegov sistem vlasti.

Mađarski premijer Viktor Orban svake godine u isto vreme drži programske govore koje njegovi sledbenici nestrpljivo očekuju.

Jedan od njih je uvek u februaru. On sadrži bilans prethodne godine i uvod u novu političku sezonu. Orban najčešće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u takvim prilikama govori u trijumfalističkom maniru o prethodnim uspesima i energično najavljuje nove ofanzivne akcije.

Ove godine je drukčije. Premijerov govor je u senci skandala oko zlostavljanja dece. Predsednica države Katalin Novak je dala ostavku 10. februara, jer je potpisala pomilovanje čoveka koji je pomogao da se prikrije zlostavljanje dece.

Zbog te ostavke Orban je ovogodišnji govor u nedelju 17. februara počeo ovako: "Godina 2024. nije mogla da počne gore". Govor je odavao utisak umora, bio je nedovoljno nadahnut i strukturisan. To je bio jedan od najslabijih govora od njegovog stupanja na dužnost 2010. Takav govor nije samo znak da je Orbanu skandal naneo štetu, već je i znak opšte stagnacije njegovog sistema vladavine.

Nije samo predsednica države, koja je odana Orbanu, morala zbog skandala da podnese ostavku. Istovremeno se iz politike povukla i bivša ministarka pravde Judit Varga, koja je bila glavna kandidatkinja Orbanove stranke Fides na izborima za Evropski parlament.

Sve se to desilo, jer je pomilovan Endre K. koji je prošle godine osuđen zbog toga što je svom pretpostavljenom, direktoru sirotišta, pomogao da prikrije sistematsku tešku seksualnu zloupotrebu dece u najmanje jednom slučaju. Za pomilovanje je javnost saznala slučajno, jer je u upravnom postupku koji se vodio protiv pomilovanog čoveka, potvrda o pomilovanju bila stavljena s ostalim dokumentima na javni uvid.

Retko se javnost u Mađarskoj do te mere uzburkala. Orban je zaštitu dece proglasio glavnom temom u svojoj propagandi protiv LGBTQ-zajednice u prethodnim godinama. Njegova formula je glasila – homoseksualnost je isto što i pedofilija.

U međuvremenu je poznato i to da se jedan od Orbanovih najbližih saradnika, kalvinistički sveštenik i bivši ministar za ljudske resurse Zoltan Balog, lično založio kod predsednice države za pomilovanje u tom slučaju. Balog je od 2021. biskup. Najpre nije hteo da podnese ostavku na mesto predsednika sinoda mađarske reformisane crkve Uoči masovnog protestnog skupa u Budimpešti prošlog petka (16. februar) ipak je podneo ostavku. Skup je bio jedan od najvećih od dolaska Orbana na vlast. Procene broja okupljenih kreću se između 50.000 i 150.000 učesnika.

Nije samo zgražavanje zbog licemerja Orbanovog režima u vezi sa zaštitom dece izvelo ljude na ulice. Radilo se i o Orbanovom načinu postupanja u kriznim situacijama – on žrtvuje lojalne saradnike u trenutku kada sam treba da preuzme odgovornost. Radilo se i o njegovom bahatom i autokratskom načinu vladavine, o raširenoj korupciji i zloupotrebi vlasti.

Sociolog Danijel Mikeč objašnjava izuzetno veliki broj učesnika na demonstracijama u zemlji u kojoj je većina uglavnom politički nezainteresovana takozvanim "influenserskim aktivizmom". On objašnjava da su poznati influenseri budimpeštanskog portala Qubit organizovali demonstracije i mobilisali ljude.

Orban u svom govoru nije reagovao ni na proteste, ni na pojedinosti skandala u vezi sa zlostavljanjem dece. Za sadašnju situaciju odgovornost je pripisao bivšoj predsednici države, rekavši da predsednik predstavlja jedinstvo nacije, a Novak više nije mogla da otelovljuje to jedinstvo posle uznemirenja u javnosti usled potpisanog pomilovanja. Orban je dodao da je tako njena ostavka bila neizbežna.

Odmah potom Orban je počeo da priča o velikim šansama za Mađarsku u sektoru obnovljive energije. Usledile su i uobičajene otrovne strelice usmerene prema Evropskoj uniji, prema "briselskim birokratama" i protiv aktivista koji se zalažu za prava LGBTQ-zajednice – oni navodno žele da razore tradicionalni mađarski model porodice. Orban je ponovio i svoje stavove o ratu u Ukrajini, rekavši da se Evropska unija brzopleto umešala u sukob između "slovenske braće", a Mađarska je po njemu jedini zagovornik mira u Evropi.

Na osnovu govora je jasno da je mađarski premijer trenutno u defanzivi i da deluje bezidejno. Ipak, dugoročno mu ovaj skandal ne bi mogao naškoditi. Trenutni protesti su proistekli iz moralnog zgražavanja, organizatori i učesnici nemaju politički program i trenutno nemaju nameru da se organizuju u pokret ili partiju.

I mađarske opozicione partije nemaju da ponude mnogo više od moralnog zgražavanja. Partija demokratske koalicije okupljena oko bivšeg socijalističkog premijera Ferenca Đurčanja izmislili je podrugljiv naziv za Orbana i njegove partijske drugove – "milovatelji pedofila". Očito žele da protiv Orbana upotrebe njegovo propagandno oružje, umesto da svoju kritiku baziraju na humanosti i da se suprotstave izjednačavanju pripadnika LGBTQ-zajednice i zlostavljača dece.

Mađarska pravnica i stručnjakinja za prava deteta Silvija Đurko kaže da posledice dugogodišnje propagande i sadašnje debate trpe pre svega deca. "Bilo bi važno da pojmovi pedofilije i zlostavljanja dece više ne služe tome da se stranke u političkoj areni uzajamno stigmatizuju. Bilo bi dobro kada bi postojala politička volja koja bi ozbiljno mislila kada govori da su deca naša budućnost", zaključuje Đurko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.