Velika korist od „malih“ para

Izvor: Blic, 07.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika korist od „malih“ para

Da za poslovni uspeh nije dovoljno imati dobar proizvod ili uslugu, opšte je mesto. Puno je uslova koje treba zadovoljiti da bi dobar proizvod ili usluga bili konkurentni na tržištu i da bi pronašli dobre kupce. Upravo je 306 malih i srednjih preduzeća na konkursu Agencije za razvoj MSP dobilo ukupno milion evra bespovratne pomoći za poboljšanje svoje konkurentnosti. Prema maloj anketi „Blica", ulaganje u marketing, uvođenje standardizacije i modernizacija proizvodnih programa najpreče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su, po mišljenju preduzetnika, potrebe da bi se stiglo do pravog kupca i, po pravilu, na tržištu Evrope.

Tako, na primer, „AM Produktvršac" iz Vršca ulaže sredstva koja je dobio od Agencije za unapređenje marketinga suhomesnatih proizvoda.

„Prošle godine smo se registrovali kao izvozna klanica, a ove dobili HACCP sertifikat. Uskoro očekujemo odobrenje za izvoz naših proizvoda na tržište EU. Prilikom poseta proizvođačima opreme i začina u EU imali smo prilike da se uverimo kako su cene suhomesnatih proizvoda i mesa tamo višestruko veće nego kod nas", priča direktor Vladimir Agatonović.

Konkretno, bespovratna sredstva će uložiti u redizajn ambalaže postojećih polutrajnih proizvoda, dizajn ambalaže potpuno nove linije trajnih proizvoda, katalog gotovih proizvoda, izradu promocionih pultova u supermarketima i hipermarketima u našoj zemlji i izradu internet sajta firme.

„Tržište sajtova je već preplavljeno jednoličnim sajtovima, pa nam je stalo da taj posao odradi neko ko će moći da napravi sajt koji će biti zaista gledan", kaže Agatonović.

Miloš Marinković, prvi čovek firme „M&M Rastavnica" iz Boljara kraj Vlasotinca, koja proizvodi mlinske i pekarske proizvode, kaže kako se odlučio da bespovratna sredstva iskoristi za uvođenje HACCP sistema .

„S obzirom na to da je realizacija programa u toku i da će sve aktivnosti vezane za program biti završene do kraja novembra, naši planovi su da najpre domaće tržište bolje upoznamo sa našim proizvodnim programom, a imajući u vidu da smo već uveli najsavremeniju tehnologiju, potpuno automatizovali proces dobijanja brašna i povećali kapacitet proizvodnje na 70 tona dnevno, uvođenjem HACCP sistema planiramo i plasman naših proizvoda na međunarodnom tržištu", očekuje Marinković.

Direktor prodaje „Velkoma" iz Loznice Miroslav Mrkonjić kaže da će oni bespovratna sredstva iskoristiti za uvođenje devet novih proizvoda na tržište i potpunu promenu ambalaže postojećih proizvoda, te da će se u novom ruhu pojaviti do kraja godine u svim većim lancima supermarketa na tržištu Srbije.

„Velkom" je poznat kao proizvođač i paker praškastih proizvoda i začina, a Mrkonjić kaže da domaće, posebno male firme „imaju realnih poteškoća u finansiranju samog procesa uvođenja novih proizvoda", pa pozdravlja učešće države u ovakvim projektima smatrajući da je ono veoma važno, na kraju i za podizanje konkurentnosti ukupne privrede Srbije.

„Ovo bi se sigurno realizovalo u nekoj bližoj budućnosti, ali kada se pojavila subvencija za tu oblast, iskoristili smo tu mogućnost i našu ideju pretvorili u projekat koji može da se realizuje pre nego što su naša sredstva to dozvoljavala", zaključuje Mrkonjić.

Dodatni motiv

Dodelom bespovratnih sredstava želeli smo da motivišemo mala i srednja preduzeća da učine još jedan korak kako bi pobedili konkurenciju i imali više šanse za kvalitetan i prodorniji nastup kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Ovim programom obuhvaćeno je finansiranje projekata iz različitih oblasti: podrške pri uvdođenju novih sistema kvaliteta, standardizacije i sertifikacije, unapređenja procesa proizvodnje, istraživanja tržišta, razvoj menadžmenta informacionog sistema, pripreme biznis plana, objašnjava Dejan Jovanović, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, motive države da organizuje i vodi ovakvu vrstu projekata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.