Velika izdaja: Stvara se Hamastan?

Izvor: B92, 01.Feb.2024, 23:06

Velika izdaja: Stvara se Hamastan?

Opsesija Amerike i Velike Britanije "rešenjem o dve države" preti da podstiče i dalje Hamas, piše Jewish News Syndicate.

Strahovi da bi medveđi zagrljaj Izraela koji je u sukobu, od strane Bajdenove administracije, mogao da "živog proguta" Izrael dramatično su se pojačali ove nedelje, piše JNS.

U sredu je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao da administracija "aktivno teži uspostavljanju nezavisne palestinske države sa stvarnim bezbednosnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << garancijama za Izrael".

On je potvrdio izveštaj na novinskom sajtu na hebrejskom jeziku "Walla" da je državni sekretar Entoni Blinken naredio zvaničnicima da ispitaju mogućnost američkog i međunarodnog priznanja "države Palestine" dan nakon rata u Gazi.

Visoki američki zvaničnik rekao je sajtu da elementi unutar Bajdenove administracije preporučuju potez ka priznavanju palestinske države kao prvi korak u obnovljenom mirovnom procesu, a ne kao rezultat pregovora između strana.

Čini se da su ovi "elementi unutar Bajdenove administracije" u korak sa britanskom vladom. Dva dana pre izveštaja, na prijemu u Londonu, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron zaprepastio je posmatrače izjavom da britanska vlada razmatra formalno priznanje "države Palestine", uključujući i UN.

"Ovo bi mogla biti jedna od stvari koje će pomoći da ovaj proces postane nepovratan", rekao je on. Od početka rata u Gazi bilo je jasno da i Britanija i Amerika koriste previranja da unaprede svoju opsesiju "rešenjem sa dve države".

Međutim, jedno je insistirati na pokretu ka palestinskoj državi. Jednostrano prepoznavanje prelazi crvenu liniju. Zvanično priznanje "Palestine" koja ne postoji deo je strategije diplomatskog rata protiv Izraela koju promovišu oni koji žele da jevrejska država uništena.

Konceptualno smešno, budući da uključuje priznavanje "države" koja nema fizički oblik i granice, naglo bi otklonilo neophodnost da palestinski Arapi pristanu da žive u miru uz Izrael. Umesto toga, to bi dodatno podstaklo njihovo odbacivanje prava Izraela da postoji, tvrdi JNS.

Oni predlažu da se proglasi postojanje palestinske države koju su Palestinci uvek odbijali da prihvate. Oni tretiraju Hamas i palestinsku državu kao da nisu povezani jedni sa drugima.

Oslobodite se Hamasa sa prestola i palestinska država će okončati ovaj stogodišnji rat. Ali Hamas su Palestinci. U njihovim zverstvima 7. oktobra pridružile su im se stotine "običnih" Palestinaca iz Gaze. Vladajuća partija P.A., Fatah, podržala je pogrom. Palestinska država bi postala Hamastan na steroidima i potencijalno bi je kao takvu vodili Iran ili Katar, ističe JNS.

Dok je Izrael primoran da žrtvuje cvet svoje mladosti dok se bori za svoj život, njegovi takozvani saveznici stavljaju sam Zapad u sve veću opasnost jer prete da će jevrejsku državu ponovo "osušiti" kako bi prikrili sopstvenu zlonamernu nesposobnost, zaključuje JNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.