Vehabija - haračlija

Izvor: RTS, 18.Feb.2013, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vehabija - haračlija

Vehabija Husein Bosnić najavio da je namera vehabija da od Srba i Hravata iz BiH uzimaju 10 odsto imovine, po ugledu na Osmanlije.

Jedan od lidera vehabija u Bosni i Herecegovini Husein Bosnić, poznatiji kao Bilal iz Bužima, rekao je da su namere vehabija da od Srba i Hrvata uzimaju deset odsto imovine, po uzoru na Osmansko carstvo, koje je od nemuslimanskog stanovništva uzimalo harač.

Jedan od najpopularnijih propovednika među pripadnicima vehabijskog pokreta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u poruci, koja je nedavno objavljena na Jutjubu, rekao je istomišljenicima da ne smeju da diraju čast i da prolivaju krv Srba ili Hrvata, ali ako su oni "pod okvirom islama", pišu banjalučke Nezavisne.

"I njegove obaveze prema takvim povlasticama, koje on ima u našem društvu, jeste samo da bude lojalan i da jednom u godini, ako bude imao mogućnosti, odvoji onoliko koliko halifa odredi, kao što su Osmanlije odredile Srbima - deset odsto", poručio je Bosnić, koji je zbog terorizma hapšen u oktobru prošle godine, a potom je pušten.

On je poručio takođe da bi jedan dan u godini bogataši trebalo da od svoje imovine donose desetinu i onda su "mirni", "niko ih ne sme dirati i niko ih ne sme mobilisati".

On je u video poruci, koja traje oko 44 minuta, poručio da će islam da uđe u svaku kuću. 

"Vehabije ne poštuju ovaj sistem, ovu državu. To što je on rekao predstavlja kršenje Ustava i zakona ove zemlje. Bilo je nužno da policija već ispita šta se dešava u tim tipičnim zajednicama gde oni žive i da javnost bude mirna ako se tamo ništa ne dešava. Suviše podataka govori da je ipak potrebno biti oprezan", ocenila Dušanka Majkić, predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH.

Eksperti za bezbednost kažu da je cilj vehabija da se društvo privikne "na moguću neslobodu u kojoj će morati da živi".

"Biti musliman tipa Bilala Bosnića znači živeti u kalendaru koji kasni 700 godina. To što je rekao je preteća poruka, koja ruši ustavni poredak ove zemlje, ali i zagovaranje verske države i zagovaranje diskriminacije nemuslimana", ističe ekspert za terorizam Dževad Galijašević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vehabija-haračlija

Izvor: RTS, 18.Feb.2013

Vehabija Husein Bosnić najavio da je namera vehabija da od Srba i Hrvata iz BiH uzimaju 10 odsto imovine, po ugledu na Osmanlije. ..Jedan od lidera vehabija u Bosni i Herecegovini Husein Bosnić, poznatiji kao Bilal iz Bužima, rekao je da su namere vehabija da od Srba i Hrvata uzimaju deset odsto imovine,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.