Veća zastupljenost žena u vojsci

Izvor: RTS, 31.Mar.2010, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veća zastupljenost žena u vojsci

Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane žele da u svoje redove uključe više žena, izjavio ministar Šutanovac. Srbija ima 330 žena u uniformi, a sledeće godine dobija prve žene potporučnike.

Vojska Srbije trenutno ima 330 žena u uniformi i 105 kadetkinja na Vojnoj akademiji u Beogradu, izjavio je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac na konferenciji za novinare o primeni Rezolucije UN 1325 o većem uključivanju žena u sistem bezbednosti.

Gotovo polovina među >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaposlenim civilima u Ministarstvu odbrane su žene, međutim, u ovom trenutku, Vojska Srbije ima samo 21 ženu oficira.

"Što se tiče obavljanja određenih dužnosti u Ministarstvu odbrane potpuno jednaka prava imaju muškarci i žene, ali što se tiče dužnosti u Generalštabu i u jedinicama, ipak prednost imaju miškarci", rekla je pukovnik Katarina Štrbac iz Institut za strategijska istraživanja.

Govoreći o merama koje je Ministarstvo odbrane preduzelo radi veće zastupljenosti žena u vojsci, ministar odbrane rekao je u Domu Vojske u Beogradu da ćemo sledeće godine u septembru imati prve žene koje će biti potporučnici Vojske Srbije.

Šutanovac je naveo da Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane žele da u svoje redove uključe više žena ne samo zbog preporuka iz Rezolucije UN 1325 već i zbog toga što se time jača sistem bezbednosti u Srbiji.

"Po pitanju aktivnosti žena u vojsci i na akademiji moram da kažem da one nisu ništa gore, naprotiv u dobrom delu imaju čak i bolje rezultate od muškaraca. Smatram da je to apsolutno za celokupnu bezbednost države jako korisna rezolucija", istakao je ministar odbrane.

Kadetkinje na Vojnoj akademiji kao i njihove kolege rade naporno i polažu ispite i za sve njih važe isti standardi, rekao je ministar odbrane Srbije.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je Šutanovcu predala preporuke za izradu Nacionalnog plana primene Rezolucije UN 1325 koja predviđa veće uključivanje žena u sistem bezbednosti.

Liht je navela da se u Srbiji povećava uticaj žena u politici i u državnim institucijama u kojima se odlučuje, ali da to još nije dovoljno.

"Imamo šanse da budemo prva zemlja u regionu koja primenjuje Rezoluciju UN 1325 o većem uključivanju žena u sistem bezbednosti", rekla je predsednica Fonda i dodala da tu rezoluciju, koja je usvojena 2000. godine, do sada primenjuje 20 zemalja.

Rezolucija UN 1325 UN pod nazivom "Žene, mir, bezbednost" ukazuje na posledice ratnih sukoba na žene i na potrebu većeg uključivanja žena u rešenju sukoba i izgradnji mira.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šutanovac o ženama u vojsci

Izvor: B92, 31.Mar.2010

Dragan Šutanovac (Tanjug)..Beograd -- Vojska Srbije trenutno ima 330 žena u uniformi i 105 kadetkinja na Vojnoj akademiji u Beogradu, izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac... "Sledeće godine u septembru ćemo imati prve žene koje će biti potporučnici Vojske Srbije", rekao je Šutanovac...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.