Veća socijalna primanja

Izvor: RTS, 15.Jan.2011, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veća socijalna primanja

Novim Zakonom o socijalnoj zaštiti, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predviđeno je da novčanu pomoć prima veći broj socijalno ugroženih građana, rekla državna sekretarka Ljiljana Lučić.

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Ljiljana Lučić izjavila je da je novim Zakonom o socijalnoj zaštiti, predviđeno da novčanu pomoć prima veći broj socijalno ugroženih građana, ali i da će najugroženiji moći da računaju na veća socijalna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << primanja.

U 2010. godini bilo je ukupno oko 765.000 korisnika različitih oblika socijalnih davanja, što je 15 odsto više nego 2009. godine.

Među njima najveći je bio broj korisnika dečijeg dodatka - oko 395.000, što je u odnosu na 2009. više za oko pet odsto, dok je broj građana, koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć u odnosu na 2009. uvećan za 4,3 odsto.

Lučićeva očekuje da će se Zakon o socijalnoj zaštiti naći pred parlamentarcima početkom prolećnog zasedanja. 

"Primenom novog zakona imaćemo veći obim korisnika novčane pomoći, koji može biti uvećan i do 60 odsto u odnosu na sadašnji broj, ali predviđeni su i veći iznosi te pomoći, jer će se na drugačiji način valorizovati članovi materijalno ugroženih domaćinstava", rekla je Lučićeva Tanugu.

Kako se navodi u obrazloženju zakona, jedna od bitnih novina je pojam osnovice u nominalnom iznosu, koja će omogućiti da se u zavisnosti od starosne strukture i sastava, za svako domaćinstvo množenjem sa odgovarajućim koeficijentima dobiju nivoi iznosa socijalne pomoći.

Lučićeva je ukazala da će za 20 odsto biti uvećana novčana socijalna pomoć za pojedince ili članove domaćinstva koji su nesposobni za rad, napominjući da novi zakon donosi blaže, a ne pooštrene kriterijume, pa će oni, koji već primaju socijalnu pomoć, i dalje moći da na nju računaju.

Namenski transferi

"U sklopu podrške najsiromašnijim građanima koji su radno sposobni, prvi put će biti uvedena mogućnost da se u saradnji Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje urade individualni planovi radne aktivacije, kako bi se uklonile prepreke zbog kojih oni ne mogu da se zaposle", dodala je Lučićeva.

Prema njenim rečima, očekuje se da će primenom novog Zakona o socijalnoj zaštiti trend porasta siromaštva polako početi da se smanjuje.

Lučićeva ocenjuje da se tim zakonom po prvi put uvode namenski transferi za funkcionisanje usluga na lokalnom nivou, kao što su dnevni boravci za osobe sa invaliditetom, domovi za osobe sa smetnjama u razvoju...

Nova grupa korisnika

Predloženi akt uvodi i nove grupe korisnika koje su u praksi socijalne zaštite do sada bile nedovoljno prepoznate, kao što su žrtve nasilja u porodici, zlostavljanja, zanemarivanja i samozanemarivanja, trgovine ljudima, deca i mlade osobe bez pratnje koje su strani državljani ili su bez državljanstva i slično.

"Pošto će biti veći obuhvat onih koji dobijaju novčanu pomoć i veći iznosi te pomoći, biće potrebna i dodatna sredstva koja su u dobroj meri obezbeđena budžetom za 2011. godinu", dodala je Lučićeva.

Ipak, ne mogu sve novine koje predviđa Zakon o socijalnoj zaštiti da počnu da funkcionišu u prvoj godini primene, rekla je ona i dodala da očekuje da će u 2012. godini Ministarstvo rada imati budžet kojim može da se finansiraju sve obaveze koje za centralni nivo vlasti proizilaze iz zakonskih rešenja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.