Vanredna prijava imovine funkcionera do 31. januara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2019, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna prijava imovine funkcionera do 31. januara

Funkcioneri u Srbiji koji su imali promene u imovini i prihodima u vrednosti većoj od 4.500 evra imaju rok do 31. januara da Agenciji za borbu protiv korupcije podnesu vanredni izveštaj o bitnim promenama u imovinskim kartama.

Na tu obavezu, koja se odnosi na oko 33.000 funkcionera, podseća i direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić.

On za Tanjug kaže da je funkcioner dužan da podnese izveštaj sa stanjem imovine na dan 31. decembar prethodne godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ukoliko je došlo do bitnih promena u imovinskoj karti u odnosu na podatke iz prethodnog izveštaja.

"Rok za vanredno prijavljivanje imovine je 31. januar", kaže Sikimić i objašnjava da se bitna promena u odnosu na podatke iz prethodnog izveštaja smatra svaka promena koja se odnosi na imovinu čija vrednost prelazi iznos godišnje prosečne zarade bez poreza i doprinosa.

Sikimić kaže da je to otprilike od 4.500 do 5.000 evra, te da će se tačan iznos znati nakon što Republički zavod za statistiku objavi podatke.

Agencija, kaže, sa organima i institucijama provera da li postoje funkcioneri koji su premašili ovaj iznos za vanredno prijavljivanje imovine, a nisu je prijavili.

Ako funkcioner ne prijavi imovinu Agenciji ili daje lažne podatke o imovini može biti kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina, a funkcioneru koji je osuđen na ovu kaznu prestaje obavljanje javne funkcije i zabranjuje se sticanje javne funkcije u roku od deset godina od dana pravosnažnosti presude.

Funkcioner može biti kažnjen i novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara za prekršaj ako prijavi imovinu nakon isteka roka propisanog zakonom.

Funkcioner kome je prestala javna funkcija dužan je da podnese Izveštaj o bitnim promenama u odnosu na podatke iz prethodno podnetog izveštaja i u naredne dve godine od prestanka javne funkcije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.