Valjevo: Novi slučaj salmonele

Izvor: B92, 04.Apr.2014, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo: Novi slučaj salmonele

Valjevo -- U Valjevu su laboratorijski potvrdjeni novi slučajevi oboljevanja dece iz gradskih obdaništa od salmoneloze, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje.

Precizira se da je dvoje dece obolelo 31. marta, dok je salmonela izolovana i kod troje dece obolele 19. i 20 marta, koja su sada kliconoše.

Pre povratka u kolektiv (obdanište) ta deca moraju da imaju tri uzastopna negativna nalaza uzoraka stolice.

Do sada je salmonelom zaraženo 39 osoba - 36 dece >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i troje zaposlenih, a epidemija je proglašena 31. marta.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Marija Gavrilović rekla je večeras novinarima da je uzročnik epidemije salmoneloze u obdaništima hrana iako do sada salmonela nije izolovana ni iz namirnica, niti iz briseva sa radnih površina i ruku zaposlenih u centralnoj kuhinji i vrtićima.

Ona je dodala da sa prethodnim rukovodstvom Predškolske ustanove "Milica Nožica", koja upravlja obdaništima, saradnja nije bila dobra.

To rukovodstvo je promenjeno pre tri meseca, pa ne može biti direktno odgovorno, ali može manjkav sistem rada u predloškoj ustanovi koji još nije u potpunosti promenjen.

Predsednik Privremenog upravnog odbora PU "Milica Nožica" Milan Gajić (SNS) nije žele da komentariše novinarsko pitanje, da li u svemu ima političkog obračuna naprednjaka (SNS), čiji kadrovi vode obdaništa, i socijalista (SPS), koji sada imaju većinu u gradskom parlamentu.

"U predškolskim ustanovama i prosveti nema mesta politici", kratko je rekao Gajić uz napomenu da ni on, ni direktor Zlatomir Marković (SNS) ne beže od odgovornosti.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač iz LDP, koji sa još nekoliko stranaka, pokreta i grupa gradjana podržava SPS u Gradskoj skupštini, najavio je juče utvrdjivanje odgovornosti za epidemiju salmoneloze u obdaništima.

U pozivu za sednicu Gradskog veća, zakazanu za 9. april, te tačke dnevnog reda nema.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Valjevo: Potvrđeni novi slučajevi salmoneloze

Izvor: Mondo, 04.Apr.2014

U Valjevu su laboratorijski potvrđeni novi slučajevi oboljevanja dece iz gradskih obdaništa od salmoneloze, saopštio..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.