VU: Šta traže protivnici ćirilice

Izvor: B92, 24.Okt.2013, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VU: Šta traže protivnici ćirilice

Vukovar/Zagreb -- Protivnici ćirilice u Vukovaru zahtevaju da se taj grad proglasi mestom posebnog pijeteta i da se uvede moratorijum na ćirilične table.

Oni traže da se u Saboru otvori rasprava o pravima manjina i da se granica za uvođenje prava na jezik i pismo poveća sa sadašnjih 30 odsto na 50 procenata pripadnika manjina u odnosu na ukupni broj stanovnika u nekom mestu.

Funkcioner i poslanik najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vladimir Šeks >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podržao je, u današnjoj javnoj raspravi, zahteve protivnika ćirilice.

Šeks je rekao da je to učinio u ime 52 zastupnika Hrvatskog sabora iz HDZ-a, Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević, Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Hrvatske građanske stranke.

"To znači da se ćirilične ploče nisu smele postavljati u Vukovaru jer je veliki deo hrvatskih branitelja, građana Vukovara i javnosti bio protiv toga", rekao je Šeks, prenela je agencija Hina.

On smatra da je postavljanje ćiriličnih tabli u Vukovaru "pod okriljem noći značilo prepad na suživot i toleranciju".

"To je ludi, glupi, pogrešni i nerazumni potez vlade Zorana Milanovića", rekao je Šeks, koji tvrdi da popis stanovništva u Vukovaru nije sproveden na zakonit način, odnosno da Srba ima manje od jedne trećine ukupnog stanovništva.

"Zato tražimo da se stavi moratorijum na primjenu zakona i na postavljanje nezakonito stavljenih ćiriličnih ploča u Vukovaru. Tražimo i da se izmeni člana 12 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, jer prema njemu nacionalne manjine imaju pravo na službenu i javnu upotrebu jezika i pisma ukoliko ih ima jedna trećina. Mi tražimo da se taj prag poveća na 50 odsto pripadnika nacionalnih manjina, kao što je to bilo do 2000. godine", rekao je Šeks.

Izaslanik hrvatskog predsednika Vinko Kovačić rekao je da predsednik Ivo Josipović pozdravlja otvaranje dijaloga o tom pitanju i da se nada da će u dijalogu doći do napretka, jer Vukovar to zaslužuje.

Predstavnik protivnika ćirilice u Vukovaru okupljenih oko štaba za njegovu odbranu Tomislav Josić je rekao da "hrvatski branitelji" pokušavaju da na demokratski način reše to pitanje, ali da sa druge strane nema za to sluha.

Novi sastanak "hrvatskih branitelja" sa predstavnicima vlade o ćiriličnim natpisima u Vukovaru zakazan je za ponedeljak, 28. oktobra. Sudeći po najavama medija, tom sastanku neće prisustvovati premijer Milanović ni predsednik Josipović zbog, kao se navodi, ranije preuzetih obaveza, ali će poslati svoje izaslanike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.