Uzrok nesreće: Mašinovođa prevideo stop

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2011, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzrok nesreće: Mašinovođa prevideo "stop"

BERLIN -

Mašinovođa teretnog voza, pre frontalnog sudara sa putničkim vozom, u kome je najmanje 11 osoba poginulo, prevideo je dva "stop" znaka, proizlazi iz jednog izveštaja Saveznog ministarstva za saobraćaj, saznaju danas nemački mediji.

Mediji takođe pišu da je mašinovođa putničkog voza, koji je poginuo u nesreći ovog vikenda u blizini Magdeburga, sprečio da pogine još više ljudi, tako što je uspeo da smanji brzinu na 66 kilometara na sat.

On je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prema analizama nesreće, kako piše tabliod "Bild" u poslednjim sekundama uspeo da smanji brzinu voza sa skoro 100 kilometara na sat na 66, a kada je reč o mašinovođi teretnog voza, koji je preživeo nesreću, mediji javljaju da se još istražuje da li je i on uspeo da koči.

Mediji, međutim, postavljaju pitanje zašto voz nije automatski zakočio, ukazujući da se u većini vozova nalazi ugrađen automatski sistem za kočenje.

Stručne službe istražuju uzroke ove nesreće, koja se dogodila u vreme guste magle i smanjene vidljivosti i analiziraju mehanizme za protokol vožnje, ugrađene u oba voza.

U izveštajima se ukazuje da su putnici, koji su sedeli na početku voza preminuli na licu mesta.

U spasavanju putnika bile su angažovane sve raspoložive snage iz okruženja. Kada je reč o železničkim nesrećama u Nemačkoj, statistika pokazuje da je 2006. godine u jednoj test - vožnji, takozvanog, magnetnog voza, poginulo dvadeset troje ljudi.

U 2003. godini je u Baden-Virtembergu nastradalo šest osoba u sudaru dva putnička voza, dok je u februaru 2000. godine bilo devet mrtvih i 149 povređenih u jednoj železničkoj nesreći ekspresnog voza u Severnoj Rajni Vestfaliji.

Do sada najveća železnička katastrofa posle Drugog svetskog rata u Nemačkoj dogodila se 1998. godine u pokrajini Donja Saksonija, kada je jedan ICE voz izleteo iz šina u tom prilikom poginula 101 osoba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.