Uz pomoć mita ranije do operacije i u Austriji

Izvor: Radio 021, 12.Jan.2015, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz pomoć mita ranije do operacije i u Austriji

Oko deset odsto pacijenata u Austriji dobija na posredan ili direktan način ponudu da vreme čekanja na operativni zahvat skrati "novčanim prilogom", pokazala je jedna studija Instituta za više studije.

Gotovo da je opšte poznato da u državnim klinikama u Austriji vlasnici privatnog zdravstvenog osiguranja uživaju poseban tretman lekara, te ih nazivaju i "rukoljub" pacijentima. Austrijski dnevnik "Prese" piše o tome da skoro da važi i za pravilo, te i da je potvrđeno brojnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << studijama, da ovi pacijenti dobijaju raniji termin za operacije u poređenju sa pacijentima sa običnim državnim zdravstvenim osiguranjem.

Jedno aktuelno istraživanje Instituta za više studije, autora Tomasa Čipionka po prvi put pokazuje da se vreme čekanja na operativni zahvat skraćuje privatnim dodatnim uplatama ili posetom privatnoj ordinaciji. Autor studije kaže da je 10,4 procenata pacijenata bilo suočeno sa pitanjem da mitom skrati vreme čekanja do operacije.

"Ili direktno novcem u kovertu ili takoreći na elegantan način, dakle posetom privatnoj ordinaciji i ispostavom računa", objasnio je Cipionika. Reakcije Austrijske lekarske komore na ove rezultate su takve da dovode u pitanje reprezentativni karakter studije.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.