Uvoz nafte trostruko veći od izvoza kukuruza

Izvor: RTS, 02.Avg.2009, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvoz nafte trostruko veći od izvoza kukuruza

Prvo mesto na listi glavnih izvoznih proizvoda Srbije u junu zauzeo je kukuruz sa 34 miliona dolara, a glavni uvozni proizvod bila je nafta sa 99 miliona dolara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbija je u junu najviše izvozila kukuruz, a uvozila naftu.

Tokom juna vrednost izvezenog kukuruza iznosio je 34 miliona dolara, a glavni uvozni proizvod, nafta koštao je 99 miliona dolara.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << drugom mestu izvozne liste bila je električna energija sa izvozom od 18 miliona dolara, koliki je bio i izvoz malina, a iza njih je muška odeća, uglavnom vojna roba, sa 17 miliona dolara.

Valjani proizvodi prevučeni kalajem su izvezeni za 14 miliona dolara, nerazvrstana, uglavnom vojna roba za 13 miliona dolara, a u toj vrednosti je izvezeno i delova za mašine, dok je na strana tržišta stiglo i hula-hop čarapa u vrednosti od 11 miliona dolara.

Izvoz šećera je iznosio 10 miliona dolara, u istoj vrednosti izvezeno je hartije, kao i novih spoljnih guma za putničke automobile.

Na drugom mestu uvozne liste su motorna vozila - autobusi i minibusi, u vrednosti 50 miliona dolara, treći po vrednosti je uvoz lekova za maloprodaju - 30 miliona dolara, 29 miliona dolara utrošeno je na uvoz putničkih automobila.

Uvoz plinskog ulja dostigao je 27 miliona dolara, a prirodnog gasa 18 miliona dolara. Predajnika sa ugrađenim prijemnikom uvezeno je za 16 miliona dolara, koliki je bio i uvoz poluproizvoda od gvožđa.

Uvezene su i digitalne mašine za automatsku obradu podataka za 15 miliona dolara, a na desetom mestu je uvoz soje u zrnu, čije je vrednost iznosila devet miliona dolara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.