Uvođenje elektronskog parlamenta

Izvor: RTS, 22.Dec.2010, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvođenje elektronskog parlamenta

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i vršilac dužnosti šefa misije OEBS-a u Srbiji Tomas Mor potpisali Memorandum koji će omogućiti uvođenje elektronskog rada u najviše zakonodavno telo.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i vršilac dužnosti šefa misije OEBS-a u Srbiji Tomas Mor potpisali su Memorandum o razumevanju koji će omogućiti uvođenje elektronskog rada u najviše zakonodavno telo.

Slavica Đukić-Dejanović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekla je da se potpisivanjem Memoranduma Skupština obavezala da intenzivno radi na uvođenju informacione tehnologije, koja će doneti ne samo finansijske benefite i olakšati rad, već će omogućiti građanima da prate tok donošenja zakona.

Predsednica Skupštine je, u Domu Narodne skupštine, rekla da će poslanici osetiti prve efekte novog sistema rada u martu sledeće godine, jer se projekat mora raditi korak po korak i naglasila da će na taj način zakonodavna aktivnost biti unapređena.

Predsednica Skupštine podsetila je da je samo jedna sednica parlamenta, zbog utrošenog papira, koštala 15.000 evra i zahvalila se Misiji OEBS-a i švedskoj vladi koja će obezbediti sredstva za primenu novog programa.

Efikasniji rad

Mor je rekao da je Misija OEBS-a preuzela obavezu da Skupštini Srbije obezbedi informacione tehnologije koje će parlamentarcima omogućiti efikasniji rad i bolju komunikaciju sa ministrima i javnošću i dodao da će za godinu dana svaki poslanik imati pristup tom umreženom sistemu.

Mor je naglasio da će nova tehnologija omogućiti poslanicima da na jednom mestu vide gde se nalazi zakon, koliko amandmana je predloženo i usvojeno u legislativu.

"Uvođenje tehnologije koja će učiniti rad parlamenta efikasnijim desilo se u pravo vreme, jer su u Srbiji u toku brojne zakonodavne promene i usklađivanje sa zakonima EU", dodao je Mor.

Mor je istakao da zbog uvođenja elektronskog parlamenta neće biti promena u zakonodavnoj proceduri i da će ceo sistem biti kreiran da prati Poslovnik o radu parlamenta.

Ambasador Švedske Krister Aspa rekao je da švedska vlada podržva ulazak Srbije u EU i da je finasiranje projekta elektrosnkog parlamenta dokaz za to.

Aspa je naglasio da je uvođenje elektronskog parlamenta važan korak u procesu demokratizacije i izrazio uverenje da će on učiniti rad skupštine efikasnijim i transparentnijim.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.