Uskoro sednica o bebi PDV-u

Izvor: B92, 30.Mar.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro sednica o "bebi PDV-u"

Beograd, Novi Sad -- Predsednica parlamenta najavila je razgovore sa šefovima poslaničkih grupa o zakazivanju sednice na kojoj bi bilo razmatrano ukidanje PDV-a na opremu za bebe.

"Planiram od ponedeljka da pozovem šefove poslaničkih grupa na razgovor o zakazivanju sednice kako bismo se dogovorili da bez rasprave, aklamacijom usvojimo izmene zakona", kazala je Đukić Dejanovićeva agenciji Beta.

Ona je navela da su izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost od juče u proceduri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da bi najranije mogla da zakaže sednicu parlamenta nakon 9. aprila.

"Mislim da bi bilo jako dobro da usvojimo izmene tog zakona, jer smo svi za ukidanje poreza na opremu i hranu za bebe", kazala je predsednica Skupštine.

Đukić Dejanovićeva je navela da bi izmene tog zakona bile jedina tačka dnevnog reda sednice i da bi bile razmotrene po hitnom postupku.

"Ako proširujemo dnevni red, ne možemo da se složimo, dok se o ukidanju poreza na opremu i hranu za bebe svi slažemo", rekla je predsednica parlamenta.

Ona je ocenila da će se parlament sastati jer je ukidanje poreza na opremu i hranu za bebe pitanje bitno za državu i da bi tom odlukom poslaničke grupe pokazale kakav je njihov odnos prema deci i podsticanju rađanja.

SVM traži hitno zasedanje parlamenta

Savez vojvođanskih Mađara zatražio je ranije danas od predsednice Skupštine Slavice Đukić Dejanović da hitno sazove sednicu parlamenta na kojoj bi bila usvojena odluka o ukidanju PDV-a na opremu za bebe.

Forum žena SVM ocenio je u saopštenju da bi se, bez obzira na izbornu kampanju, zbog značaja predloga izmena i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrednost, kojim se ukida PDV na hranu i opremu za bebe, narodni poslanici morali sastati još jednom.

"Ne razumemo izjavu predstavnika Vlade Srbije prema kojoj je predlog izmene zakona usvojen na inicijativu predsednika Borisa Tadića, jer je poznato da je oko 180.000 građana Srbije u okviru akcije Glasaj za bebe potpisalo ovu inicijativu", navodi se u saopštenju.

SVM je pozvao rukovodstvo Demokratske stranke da se, umesto pokušaja prisvajanja ove inicijative, bavi stvaranjem uslova za održavanje sednice Narodne skupštine, kako bi predlog bio usvojen u parlamentu.

"Ne bi valjalo da inicijativa padne na testu ocene ustavnosti, jer je, nadamo se, svima poznato da se vladinom uredbom zakon ne može menjati", navodi se u saopštenju.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić rekao je juče na konferenciji za novinare da je amandman o izmeni Zakona o PDV-u vlada usvojila na inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.