Uskoro plan sanacije Vrutaca

Izvor: B92, 05.Feb.2014, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro plan sanacije Vrutaca

Užice -- Predlog sanacije akumulacije jezera Vrutci i fabrike vode u Užicu biće u narednih sedam dana dostavljen Vladi Srbije i Gradskoj upravi Užica.

Komisija koju je formirala Vlada Srbije danas je na sastanku u Užicu usvojila nacrt projektnog zadatka za rekonstrukciju postrojenja za tretman vode u Užicu i za sanaciju akumulacije Vrutci, koji će za sedam dana biti finalizovani, a do 15. februara upućen Vladi na dalji postupak.

Prvoslav Marjanović sa Instituta “Jaroslav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Černi” posle sastanka je rekao novinarima da rekonstrukcija postrojenja za tretman vode, pored rekonstrukcije objekta i popravke filtera, predviđa dodatnu obuku zaposlenih u užičkom Vodovodu i opremanje laboratorije savremenom tehnologijom.

"U početku posao u ovom delu biće poveren stručnim institucijama, do osposobljavanja užičkog Vodovoda da mogu sami da preuzmu posao. Rekonstrukcija će trajati tri do četiri meseca. Koliko će koštati u ovom trenutku ne znamo, ali je rekonstrukcija takvog postrojenja u Kruševcu koštala oko osam miliona evra", rekao je Marjanović.

Grad Užice treba da uradi glavni projekat rekonstrukcije, koja može da počne odmah po dobijanju svih saglasnosti i obezbeđivanju sredstava, istakao je Marjanović.

Usvojen je i program operativnog i nadzornog monitoringa radi efikasnijeg praćenja situacije na akumulaciji Vrutci.

Sanacija akumulacije Vrutci će, prema njegovim rečima, trajati duže zbog promene strukture ekosistemske zajednice u akumulaciji, koja je posledica dugoročnih promena u slivu i na samoj akumulaciji.

"Biće urađen Plan zone sanitarne zaštite i Plan zaštite voda sliva akumulacije Vrutci. Potrebno je, između ostalog, izgraditi kanalizaciona postrojenja u naseljima u okolini Vrutaka, kao i reviziju režima rada akumulacije, kako bi se uskladio sa projektnom dokumentacijom, što sada nije slučaj", naglasio je Marjanović.

On je napomenuo da će Vlada Srbije, u saradnji sa gradom Užicem, doneti odluku ko će koji deo projekta rekonstrukcije i sanacije finansirati i ko će biti izvođači radova.

Do realizacije ovih poslova, građani Užica pijaćom vodom snabdevaće se sa alternativnog izvorišta u Sušičkim vrelima.

Republička sanitarna inspektorka Snežana Tadić izjavila je Tanjugu da će tek u petak biti završeni rezultati treće analize vode iz užičkog gradskog vodovoda.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Užice, uskoro radovi na sanaciji fabrike vode

Izvor: RTS, 06.Feb.2014, 11:54

Užičani bi, koliko sutra, trebalo da dobiju vodu za piće sa Sušačkih vrela. Međutim, predstoji velik posao sanacije akumulacije jezera Vrutci i užičke fabrike vode za šta će, procenjuje direktor JKP "Vodovod" Užice Dragan Simić, biti potrebno između 70 i 100 miliona dinara, a trajaće od...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.