Uoči sarajevskog samita

Izvor: RTS, 01.Jun.2010, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči sarajevskog samita

Ministar Vuk Jeremić, posle razgovora sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, najavio da će tema sutrašnjeg samita u Sarajevu biti evropske perspektive Zapadnog Balkana. Nema razlike u stavovima Beograda i Banjaluke o regionalnim pitanjima, istakao Jeremić.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić razgovarao je u Banjaluci sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom pred sutrašnji samit >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropska unija - Zapadni Balkan, koji će se u Sarajevu održati pod pokroviteljstvom Španije, predsedavajuće EU.

"Sutra u Sarajevu govorićemo o evropskim perspektivama Zapadnog Balkana", najavio je u Banjaluci ministar Jeremić, posle razgovora sa Dodikom.

"To je naš strateški prioritet. Želimo da vidimo zaokruživanje granica evropskog kontinenta, želimo da kraj evropskog projekta podrazumeva punu integraciju Zapadnog Balkana u EU", rekao je Jeremić, dodajući da je to prioritet Beograda i Banjaluke.

Jeremić je na konferenciji za novinare istakao da su ovo bile poslednje konsulatacije sa Dodikom pred sutrašnji samit, ističući da je sve ono što je od važnosti za RS, prioritet za Srbiju.

"Srbija vodi politiku u kojoj su prioriteti RS od važnosti i predstavljaju prioritet i za Srbiju", objasnio je Jeremić i naglasio da nema razlike u stavovima Beograda i Banjaluke, kada je reč o regionalnim pitanjima.

Jeremić je precizirao da će na skupu u Sarajevu učestvovati ministri spoljnih poslova država Zapadnog Balkana, kao i predstavnici UNMIK i vlasti na Kosovu.

Šef srpske diplomatije je rekao da je sa Španijom, kao organizatorom samita, dogovoreno da predstavnici Kosova budu prisutni u skladu sa Rezolucijom 1244.

Na taj način, dodao je Jeremić, neće se dovesti u pitanje jasna i precizna ustavna pozicija Srbije kada je reč o "nepriznavanju nelegitminog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova".

Jeremić je rekao da na samitu od EU očekuje ubrzan proces evropskih integracija svih zemalja Zapadnog Balkana, što za Srbiju znači početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a za Vladu Bosne i Hercegovine ukidanje viza i završetak mandata visokog predstavnika (OHR).

Dodik: Održati dinamiku regionalne saradnje

Premijer Dodik je izrazio očekivanje da će konferencija ojačati opredeljenje EU za ukidanje viza građanima BiH, a potom i za završetak mandata OHR.

"Naš put u EU zavisi od završetka mandata OHR koji je sada postao remetilački faktor, a ne deo rešenja u BiH", ocenio je Dodik.

Dodik je rekao da je za Republiku Srpsku važno da se održi stepen i dinamika regionalne saradnje i bezbednosti i poštovanje suvereniteta i integriteta zemalja koje su međunarodno priznate.

Dodik je naglasio da RS neće dati saglasnost za eventuano priznanje nezavisnoti Kosova.

On je potvrdio da će 8. juna u Banjaluci biti održan Savet za primenu sporazuma o specijalnim vezama Srbije i RS i da će tom sastanku prisustvovati predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković.

Upitan o špekulacijama da će, posle sarajevske konferencije, biti imenovan specijalni izaslanik za region, Dodik je odgovorio: "Dobro ste rekli, to su špekulacije".

Na samitu u Sarajevu okupiće se lideri regiona, predstavnici EU, Rusije, SAD, Turske i međunarodnih organizacija. Cilj sastanka je potvrđivanje posvećenosti Unije evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Odnosi na Balkanu nikad nisu bili bolji

Izvor: Blic, 01.Jun.2010

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Banjaluci da očekuje da će na sutrašnjem samitu u Sarajevu biti poručeno da su za BiH potrebni vizna liberalizacija i ukidanje OHR-a, a za Srbiju ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju...Jeremić je istakao da BiH...

Nastavak na Blic...

Nebojša Radmanović: U predsjedničkoj izjavi se ne pominje bezvizni režim

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Jun.2010

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Nebojša Radmanović izjavio je Srni da se u predsjedničkoj izjavi koju će povodom sutrašnjeg samita „Evropska unija (EU) - Zapadni Balkan“ izdati špansko predsjedništvo EU ne pominje bezvizni režim za preostale zemlje zapadnog Balkana.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.