Umro legendarni Karmen Bazilio

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2012, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro legendarni Karmen Bazilio

BEOGRAD -

Legendarni šampion iz velter i srednje kategorije, Amerikanac Karmen Bazilio umro je u 85. godini, preneli su danas bokserski elektronski mediji.

Predsednik bokserske Kuće slavnih iz Ročestera Toni Ličone rekao je danas da je Bazilio umro u bolnici, nakon što je hospitalizovan zbog upale pluća.

Pravi narodni šampion blage naravi, Bazilio je bio poznat kao "Uzgajivač luka iz Apstejta (država Njujork)", a titule je osvajao u velter i srednjoj kategoriji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Potreseni smo. Karmen je bio narodni šampion. Nikada nije odbio autogram. Imao je težak početak u boksu, ali je izdržao i uhvatio je deo 'američkog sna'. Tada je bilo mnogo teže postati šampion sveta. U našem društvu je to bila velika stvar", rekao je Ličone za list Ročester demokrat end kronikl.

U karijeri je imao učinak od 56 pobeda, 16 poraza i sedam nerešenih mečeva, uz 27 nokauta. U periodu od 1954. do 1958. godine bio je praktično nezaustavljiv, sa učinkom 17-2-1, uključujući i pet pobeda i dva poraza u mečevima za titulu.

Bokserski novinari su ga dva puta birali za borca godina i četiri puta je učestvovao u Borbama godine, uključujući i dva epska susreta sa verovatno najboljim bokserom svih vremena, "Šuger" Rej Robinsonom.

Te dve borbe sa Robinsonom, legendarni susreti od 15 rundi, su mu vrhunac karijere. Prvo je u septembru 1957. podeljenom odlukom sudija uzeo "Šugeru" titulu u srednjoj kategoriji, da bi je šest meseci kasnije izgubio u revanšu, takođe, podeljenom odlukom sudija

Njegovi žestoki okršaji sa Bilijem Grejemom i Kidom Gevilenom neizostavni su deo bokserske istorije. Prvu titulu osvojio je u velter kategoriji, kada je 1955. godine pobedio Tonija Demarka.

Bio je visok 169 centimetara, a u ringu je skupljenih ramena neumorno napadao protivnike i umarao ih udarcima u telo. Bio je poznat po aperkatu, žestokom krošeu, ali i po tome što je mogao da istrpi gotovo neverovatne količine udaraca. Retko kada je išao unazad.

Stanovnik je Međunarodne kuće slavnih u Kantasoti, u njenoj prvoj postavi iz 1990. godine, u kojoj su bili Robinson, Muhamed Ali, Roki Marćano, Džo Luis i Džejk Lamota. Njegova karijera je inspirisala organizatore da ustanove sličnu ustanovu u njegovom rodnom gradu Ročesteru.

Iz boksa se povukao 1961. godine, ali je ostao upamćen kao jedan od boraca sa najtvrđom "bradom" u sportu. Bazilio je 25 godina radio kao nastavnik fizičkog u koledžu Le Mojn, a bio je i portparol lokalne pivare.

U svojim poznijim godinama, Bazilio se i dalje sećao datuma svojih borbi za titulu, koliko je zaradio, i imena sudije koga je prezirao, ali pred sam kraj nije mogao da se seti kako su se borbe odvijale iz runde u rundu.

Ova godina bila je jako tužna za ljubitelje boksa. Od početka godine umrle su legende Anđelo Dandi, Džo Frejzer, Emanuel Stjuard i Teofilo Stivenson, zatim šampioni - Džoni Tapija, Kori Sanders, Majkl Douks, Don Fulmer, kao i najpopularniji istoričar Bert Šuger.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.