Umro akademik Marko Ercegovac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro akademik Marko Ercegovac

BEOGRAD -

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je danas da je preminuo njen redovni član, akademik Marko Ercegovac, geolog, član Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke.

Ercegovac je rođen u Nišu, 12. aprila 1937. godine. Zvanje doktora geologije stekao je na Rudarsko-geološkom fakultet u Beogradu, a postdoktorske studije završio je u Nemačkoj. Ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj i svetskoj nauci, u proučavanju geologije.

Dopisni član >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SANU bio je od 2000. godine, a redovni član od 2006. godine.

Oblast rada akademika Ercegovca bila je paleontologija. Akademik Ercegovac predavao je, kao redovni profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu od 1981. godine, mikropaleontologiju, uporednu morfologiju fosilnih organizama, ležišta i istraživanja nafte i gasa.

U SANU je obavljao funkciju zamenika sekretara Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke od 2004. godine, a od 2011. godine bio je sekretar Odeljenja. Takođe, bio je i član Naučnog veća Geografskog instituta SANU "Jovan Cvijić".

Tokom svoje bogate naučne karijere bio je član Akademije inženjerskih nauka Srbije i Crne Gore i član u stručnim udruženjima: International Committee for Microflora; International Committee for Coal (and Kerogen) Petrology; Znanstvenog saveta za naftu pri JAZU u Zagrebu; Srpskog geološkog društva; Jugoslovenskog komiteta za ležišta mineralnih sirovina; Jugoslovenskog komiteta Karpato-balkanske geološke asocijacije; Society for Organic Petrology (USA, NC Reston, VA) i Humboltovog kluba Srbije čiji je bio predsednik. Doprineo je radu i unapređenju nauke aktivnim radom u: Odboru za paleofloru i paleofaunu SANU, kao član, sekretar i predsednik; Odboru za geodinamiku; Odboru za geohemiju; MA Odboru SANU-CANU "Proučavanje fosilne faune i flore Crne Gore"; Odboru za geomorfološku kartu Srbije i Odboru za dinamiku klimatskog sistema zemlje i delo Milutina Milankovića.

Bavio se i uredničkim radom u izdanjima: Geološki anali Balkanskog poluostrva; Coal Geology (Amsterdam, redakcioni odbor); Glas i Bilten SANU.

Dobitnik je Nagrade "Jovan Žujović"` za 1986. godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Preminuo akademik Marko Ercegovac

Izvor: S media, 16.Feb.2012

Ercegovac je rođen u Nišu, 12. aprila 1937. godine. Zvanje doktora geologije stekao je na Rudarsko-geološkom fakultet u Beogradu, a postdoktorske studije završio je u Nemačkoj. Ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj i svetskoj nauci, u proučavanju geologije...Dopisni član SANU bio je od 2000. godine,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.