Umetnost deljanja drveta

Izvor: Politika, 08.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnost deljanja drveta

Veština pravljenja drvenih klompi prenošena je sa generacije na generaciju

Jedna od najpraktičnijih vrsti obuće za leto, ali često i za stajanje u zatvorenom prostoru svakako su klompe. Danas ih ima u najrazličitijim varijantama - kožne, od skaja, plastične, sa drvenim ili gumenim đonom... Na tržištu se mogu naći one jevtine koje uglavnom traju jednu sezonu, ali i znatno kvalitetnije čija je cena obično tako visoka da ih većina kupaca obilazi. Sve one, po svemu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sudeći, vode poreklo od sličnih, ali znatno težih klompi, pravljenih pre više stotina godina u Evropi, tačnije u Holandiji.

U ovoj evropskoj zemlji pre nekoliko vekova na hiljade specijalizovanih obućara pravilo je drvene klompe. Ovi obućari bili su u stvari farmeri koji su u svoje slobodno vreme deljali drvo i pravili drvene otvorene cipele uz pomoć alata koji su inače koristili pri svakodnevnim aktivnostima. Bili su izrazito dobri majstori, ali retko kada se dešavalo da neko od njih živi isključivo od ovog posla, već im je to obično bila sporedna delatnost.

Prema nekim istorijskim podacima prve klompe napravljene od drveta nastale su u ranom srednjem veku, dok drugi izvori ukazuju na činjenicu da su za sličnu vrstu obuće ljudi znali i pre više hiljada godina. bile su izuzetno popularne, kako u Holandiji, tako i u drugim evropskim zemljama. Umetnost deljanja drveta i pravljenja ove vrste obuće koju su rado nosili i mladi i stari prenosila se sa generacije na generaciju, a pravljene su od različitog drveta, najčešće od topole, vrbe ili jablana zato što su veoma izdržljivi. Ovako napravljene klompe trajale su jako dugo. Stolećima su majstori drvene klompe pravili ručno, deljanjem drveta, stvaranjem oblika uz pomoć određenih kalupa. Ova vrsta obuće nekad je pravljena iz više drvenih delova.

Dugo vremena ove drvene klompe bile su u boji drveta, a tek u pretprošlom i prošlom veku obućari su počeli da farbaju ove drvene "cipele" u različite boje. Tek u drugoj polovini prošlog stoleća, tačnije 1950. godine klompe su počele da se izrađuju serijski, uz pomoć mašina.

Koliko je ova vrsta obuće nekada bila popularna govori i podatak da je godišnje samo u Holandiji pravljeno oko tri miliona drvenih klompi. U moderno doba broj napravljenih "cipela" od drveta znatno je opao, a danas se najčešće prave kao suveniri za turiste. Doduše, u Holandiji i još nekim evropskim zemljama i u naše vreme drvene klompe se rado nose.

D. I.

[objavljeno: 08.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.