Ukradena ploča sa spomenika NOB

Izvor: RTS, 18.Sep.2013, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradena ploča sa spomenika NOB

Bronzana ploča, teška oko 400 kilograma, ukradena je sa spomenika palim borcima Narodno-oslobodilačke borbe, na Fruškoj gori.

Sa spomenika palim borcima Narodno-oslobodilačke borbe (1941-45) na Fruškoj gori ukradena je bronzana ploča, teška oko 400 kilograma.

Novosadska policija je saopštila da pretpostavlja da se krađa na Iriškom vencu - vrhu Fruške gore, 20-tak kilometara od Novog Sada, desila između 14. i 17. septembra.

Policija je zamolila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građane koji nešto znaju o tome da se jave na telefon 021/432777.

Oštećeni spomenik "Sloboda", delo vajara Sretena Stojanovića, izgrađen je 1951. godine u čast palih boraca i predstavlja simbol Narodno-oslobodilačke borbe naroda Vojvodine protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

Sastoji se od visokog obeliska na čijem je vrhu statua žene - pobede s visoko uzdignutim rukama kojima poziva narod na oružani ustanak.

Na čelu postolja obeliska je skulptura grupe partizana, a na bočnim stranama bronzani reljefi s prizorima iz Narodno-oslobodilačke borbe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.