Udruženje mladih sa invaliditetom Kišobran

Izvor: Megafon.co, 03.Jul.2022, 13:47

Udruženje mladih sa invaliditetom Kišobran

Udruženje mladih sa invaliditetom Kišobran Biljana Ljubisavljević iz Niša osnovala je 2019. godine. Inspiracija joj je bio sin, koji je osoba sa invaliditetom.
“Do tada je on bio aktivan u nekim drugim klubovima sportskim, u nekim drugim udruženjima, a onda smo došli na ideju da bi mogli da formiramo jedno udruženje posredstvom koga bi mogli da realizujemo neke projekte koji se nama sviđaju, za koje mi smatramo da mogu da budu korisni. Ne samo za njega, nego i za >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << ostale osobe sa invaliditetom u Nišu”, priča Biljana.
Biljana Ljubisavljević – Foto – Megafon Do sada su realizovali nekoliko projekata, neki od njih su – “Informiši se, uposli se” koji se bavio edukacijom mladih i njihovim osnaživanjem za pokretanje sopstvenog biznisa i “Mladi povezuju mlade”.
“Imali smo par projekata u osnovnim i srednjim školama. Mladi sa invaliditetom koji su postigli neke zapažene rezultate su imali priliku da razgovaraju sa učenicima, da kažu kako je izgledao njihov put do uspeha, da kažu sa kojim poteškoćama su se susretali i bilo je to baš zanimljivo. Deca su u početku bila sumnjičava, jer su neki, eto, prvi put imali priliku da razgovaraju, recimo, sa mladićem koji je slep, sa mladićem koji je u invalidskim kolicima… U početku su bili suzdržani, ali posle toga su se opuštali i imali su brojna pitanja. I ispostavilo se da je to zaista dobar način da se uspostavi komunikacija između mladih koji nemaju zdravstvene probleme i onih koji su sa nekim invaliditetom.”
Mladi povezuju mlade – Foto – Kišobran Kako postati član? Za članstvo u Udruženju Kišobran nema ograničenja, ali obično su zainteresovana deca starijih razreda osnovnih škola i srednjoškolci.
„Procedura učlanjenja je vrlo jednostavna, imamo telefone, mejl funkcioniše, potrebno je samo da se pošalje jedan papir, molba. Ili da se pozove usmeno, putem telefona i da se kaže – ja želim da budem član tog udruženja. Dođe se sa ličnom kartom, mi damo pristupnicu. Ukoliko se radi o mlađoj osobi koja nema ličnu kartu, može da to uradi sa zdravstvenom knjižicom“, objašnjava Biljana.
Telefon udruženja je 018 222 112, a mejl info@kisobran.rs.
„Imamo pedesetak članova i volontera. Neki su aktivni, neki manje aktivni. Neki zbog škole prekinu trenutno da se bave time, a onda kada se te obaveze u školi završe, opet se aktiviraju.“
Foto – Kišobran Planovi Ove godine Kišobran će realizovati nove projekte u cilju osnaživanja osoba sa invaliditetom.
„Ove godine će nam Grad podržati projekat koji će omogućiti da deca sa sela upoznaju uspešne mlade sportiste sa invaliditetom. Obići ćemo par škola u niškom okruženju. Biće to isto radionice, taj razgovor neki direktan sa učenicima tih škola. A imaćemo i jedan projekat koji će afirmisati zanatlije u Nišu, takođe, one koji imaju određene zdravstvene tegobe ili su zadobili neke povrede na radu i onda su posao pronašli u svom domu. Bave se nekim ručnim radovima ili zanatom.“

Produkcija: Marker
Muzika: Night Run Away – An Jone
*Ovaj prilog nastao je u okviru projekta “Imaš kome da se obratiš” koji je podržao Grad Niš u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2022. godini.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.