Udovice brane imovinu

Izvor: RTS, 28.Jul.2009, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovice "brane" imovinu

Sud odlučuje o trajnom oduzimanju placa u Šilerovoj. Udovice vođa "zemunskog klana", Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, tvrde da plac u Zemunu nije kupljen novcem proisteklim iz krivičnih dela. Tatjana Spasojević kaže da su novac za kupovinu placa dobili od njenog oca.

Na pripremnom ročištu za trajno oduzimanje placa od 24 ara u Šilerovoj ulici u Zemunu od naslednika vođa "zemunskog klana" Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, njihove udovice su u Specijalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sudu u Beogradu tvrdile da je "plac kupljen na legalan način, novcem koji nije proistekao iz krivičnog dela".

Udovice vođa zemunskog klana, Tatjana Spasojević i Maja Luković, u celosti su osporile zahtev specijalnog tužioca kojim se traži oduzmanje placa od dve parcele, njima i njihovoj deci, tvrdeći da je kupljen novcem koji je 1997. godine Spasojeviću dao Tatjanin otac Zlatko Jurak.

Advokat Slobodan Milivojević, koji zastupa naslednike vođa zemunskog klana, rekao je da je Jurak Spasojeviću dao novac za kupovinu stana 1997. godine, ali Spasojević to nije uradio, već je zakupio pravo korišćenja od opštine Zemun na jednoj parceli, a godinu dana kasnije od privatnog vlasnika kupio i susednu parcelu.

"Kako Spasojević i Jurak godinama nisu bili u dobrim odnosima, Jurak je insistirao da mu Spasojević ili novac vrati ili da se njegova ćerka upiše kao suvlasnik tog placa", rekao je Milivojević, i dodao da Spasojević nije učinio ni jedno, ni drugo.

Prema njegovim rečima, Jurak je godnama bio taksista u Beogradu, a početkom devedesetih otišao je u Nemačku, gde je otvorio privatnu građevinsku firmu.

"Plac je kupljen novcem koji je otac Tatjane Spasojević zaradio u Nemačkoj, radeći u skladu sa zakonom", naveo je advokat i naglasio da će svoje tvrdnje potkrepiti bankarskom dokumetacijom i bilansima Jurakove firme.

Sudija Milimir Lukić usvojio je zahtev advokata Milivojevića da Jurak bude saslušan kao svedok na glavnom ročištu za trajno oduzimanje imovine, 22. septembra, na kome bi trebalo da priloži sudu i celokupnu bankarsku dokumentaciju o svojoj imovini.

Milivojević smatra da je zahtev specijalnog tužilaštva neosnovan i zbog činjenice da je krivična prijava protiv Spasojevića i Lukovića, koja se odnosi na organizovani kriminal, podneta posle 2000. godine, odnosno više godina posle kupovine parcela u Šilerovoj.

Posle okončanja pripremnog ročišta, Milivojević je rekao novinarima da je "suština vođenja ovog postupka oduzimanje imovine kako država udovicama ne bi isplatila štetu zbog rušenja više objekata koji su bili izgrađeni na spornom placu", vrednosti preko osam miliona evra.

Prema zahtevu za trajno oduzimanje imovine, sumnja se da su Dušan Spasojević i Mile Luković plac kupili od novca dobijenog od prodaje narkotika, ali i novca stečenog drugim teškim krivičnim delima.

Pripadnici zemunskog kriminalnog klana osuđeni su zbog brojinih ubistava, otmica i dva terorističa akta. Na placu u Šilerovoj bile su izgrađene kuće vođa zemunskog klana, ali i veliki tržni centar.

Svi objekti su porušeni tokom akcije Sablja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.