Ubrzan puls rizik od srčanih bolesti

Izvor: RTS, 14.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzan puls rizik od srčanih bolesti

Ubrzan puls kod žena može da dovede do rizika od srčanih oboljenja. Merenje pulsa žena pri mirovanju je jednostavan i jeftin način da se utvrdi da li im preti opasnost da dožive infarkt ili umru od srčane bolesti.

Istraživači su na uzorku od 129.135 žena, koje su prošle menopauzu i nisu imale istoriju srčanih bolesti, utvrdili da one sa najbržim otkucajima srca u mirovanju imaju veći rizikom od infarkta ili smrti od kardiovaskularne bolesti, nego žene čiji je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ritam srca u mirovanju najsporiji.

Ranije studije su prebrz ritam srca kod muškaraca u mirovanju već dovele u vezu sa pomenutim zdravstvenim problemima, ali kod žena je ta veza bila neizvesna, najviše zato što ih u ovakvim istraživanjima nije učestvovalo dovoljno.

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu, a izazivaju ih masne naslage koje otvrdnjavaju i blokiraju arterije, visok krvni pritisak koji oštećuje krvne sudove i drugi faktori.

Utvrđeno je da žene čije srce u minutu otkucava više od 76 puta imaju, za trećinu, veći rizik da dožive infarkt ili umru od srčane bolesti, od onih čiji je puls u mirovanju 62 ili niži.

"Treba imati u vidu da to nije ravno riziku kakav nosi pušenje, ali je ipak značajno s kliničkog stanovišta", upozorava dr Džudit Hsia, koja je rukovodila ovim istraživanjem.

Američki tim je uzeo u obzir i druge faktore za koje se zna da povećavaju rizik od problema sa srcem, kao što su visok pritisak, povišen holesterol, konzumiranje alkohola, a učesnice u ovom istraživanju praćene su tokom osam godina.

Mada je puls u mirovanju obično niži kod ljudi u dobroj fizičkoj kondiciji, američki stručnjaci naglašavaju da njihovim metodama može da se predvidi rizik od srčanog udara, bez obzira na to koliko je žena fizički aktivna, međutim, stručnjaci ističu da nije utvrđena veza između ubrzanog pulsa u mirovanju i šloga.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.