Ubijena političarka u Pakistanu

Izvor: RTS, 19.Maj.2013, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijena političarka u Pakistanu

Dan uoči ponavljanja izbora u Pakistanu je ubijena političarka Zahra Šahid. Nju je ispred kuće u Karačiju napala grupa naoružanih mladića na motoru. Pokret za pravdu, čiji je bila član, tvrdi da je Zahra žrtva lažiranja izbora i pokušaja da se spreči njihovo ponovno održavanje.

U Pakistanu je, dan pred ponavljanje izbora u Karačiju, ubijena istaknuta članica stranke Pokret za pravdu (PTI) Zohra Šahid, koja je zahtevala nove izbore. Portparol stranke Tehrek-e-Insaf >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smatra da je ubijena da bi ponovljeno glasanje bilo sabotirano. Nju je ispred  kuće u Karačiju napala grupa naoružanih mladića na motoru.

Samo dan pošto je ubijena, predsednik partije i bivša pakistanska kriket zvezda Imran Kan okrivio je rivalski Mutahida Kuami pokret (MKM) za ubistvo.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za to ubistvo koje je ličilo na pljačku sinoć ispred njene kuće u Karačiju kada je Zara ubijena i oteta joj je torba, a potom se napadač odvezao na motociklu, navodi AP.

Ubistvo se dogodilo nedelju dana posle održanih parlamentarnih izbora, a pošto je tokom predizborne kampanje ubijeno oko 150 ljudi širom Pakistana.

Lider pokreta MKM Altaf Husein osudio je ubistvo i negirao bilo kakvu umešanost pokreta u ubistvo, prenosi agencija Rojters.

Rezultati izbora u nekoliko izbornih jedinica u Pakistanu još su neizvesni zbog optužbi za nameštanje glasova i u još nekoliko jedinica gde se danas ponovlja glasanje, jer je iz bezbednosnih razloga ono bilo sprečeno.

U Karačiju se održava ponovljeno glasanje na 43 od 180 biračkih mesta, pošto je PTI optužio MKM za "rasprostranjeno nameštanje glasova" i zastrašivanja na parlamentarnim izborima 11. maja.

MKM bojkotuje današnje glasanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.