Ubijen vodeći general u Burundiju

Izvor: B92, 02.Avg.2015, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen vodeći general u Burundiju

Vodeći burundijski general i bliski saradnik predsednika Pjera Nkurunzize ubijen je u glavnom gradu Burundija u napadu iz zasede na automobil u kojem je bio.

Ubijeni general Adolf Nšiminirama smatran je za de fakto šefa unutrašnje bezbednosti, pa čak i za čoveka broj dva režima u Burundiju.

Vozilo u kome se nalazio general je prvo pogođeno dvema raketama, a onda zasuto vatrom iz automatskog oružja. Osim generala, poginuo je i njegov vozač, saopštila je policija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Do ovog ubistva je došlo samo nešto više od nedelju dana kako je predsednik Nkurunziza proglašen pobednikom kontroverznih izbora, čime je obezbedio treći uzastopni predsednički mandat, uprkos protestu opozicije i osudama iz inostranstva.

U višemesečnim protestima zbog kandidature Nkurunzize, koje je vlada krvavo ugušila, poginulo je najmanje 100 ljudi, a sredinom maja pokušan je i državni udar, navodi francuska agencija.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za ubistvo generala Nšimirimane, a policija je saopštila da je u vezi s ovim napadom uhapšeno sedam osoba.

Strahuje se da bi obnavljanje konflikata u Burundiju moglo ponovo da aktivira nasilje između etničkih Hutua i Tutsija i dovede do još jedne katastrofe u centralnoafričkoj oblasti Velikih jezera.

U poslednjem građanskom ratu u Burundiju, okončanom 2006. godine, poginulo je najmanje 300.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.