USKOK ne da pasoš Sanaderu

Izvor: B92, 26.Avg.2013, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USKOK "ne da" pasoš Sanaderu

Zagreb -- Hrvatska služba za borbu protiv organizovanog kriminala USKOK žaliće se na nepravosnažnu odluku suda o vraćanju diplomatskog i običnog pasoša Ivi Sanaderu.

Bivšem hrvatskom premijeru pasoši su oduzeti kao jedna od mera opreza krajem 2011. kada je pušten iz istražnog zatvora u slučaju Fimi medija.

O žalbi USKOK-a će odlučivati Vrhovni sud, rekao je Hini portparol te službe Vuk Đuričić.

Sanader je, međutim, posle slučaja Fimi media, godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana kasnije, 20. decembra 2012. nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora u slučajevima Hipo i Ina-Mol i zatvoren u Remetinec, ali su mu na snazi i dalje ostale mere opreza.

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda u petak je nepravosnažno odlučilo da se Sanaderu ukine mera opreza oduzimanja pasoša dok mu i dalje na snazi ostaje garancija od 12,4 miliona kuna i pritvor u slučaju Hipo i Ina-Mol, saznaje Hina od člana tog tela, sudije Željka Horvatovića.

Sud je, kako se nezvanično saznaje, nepravosnažno odlučio da Sanaderu vrati pasoše jer mu, prema sudskoj praksi, pritvor ne može biti određen po dve osnove. Ali, kaucija mu može biti ukinita tek nakon pravosnažnosti presude, odnosno stupanja na izdržavanje kazne ili oslobađanja, objašnjeno je.

Odbrana bivšeg premijera i predsednika HDZ-a krajem jula zatražila je da Vrhovni sud ukine prvu nepravosnažnu presudu nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i naredi novo sudjenje zbog optužbi za ratno profiterstvo u "slučaju Hipo" i primanje provizije od madjarskog Mola kojem je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.

Sanaderu se još sudi zbog slučaja Fimi medija, najveće korupcijske afere u hrvatskoj politici, u kojoj se HDZ i njeni bivši funkcioneri terete za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi koji je navodno završio u stranačkom crnom fondu, ali i kod njega. Takodje mu se sudi zbog nezakonite kupoprodaju zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu.

Protiv Sanadera u maju je podignuta i optužnica u slučaju HEP zbog sumnje da je s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. podsticao tadašnjeg predsednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim firmama isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.