UN osuđuje napade u Homsu

Izvor: B92, 06.Feb.2012, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN osuđuje napade u Homsu

Njujork -- Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun osudio je napade sirijskih snaga na grad Homs, u kojima je poginulo najmanje 50 ljudi.

On je istakao da je to urušilo legitimitet vlade u Damasku.

U saopštenju, u kojem je izneta najnovija i jedna od najoštrijih osuda taktike sirijskog režima, navedeno je da je Ban "zgrožen" sve većim brojem žrtava.

"Takvo nasilje je potpuno neprihvatljivo pred čovečanstvom. Nijedna vlada ne može da učini takva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dela protiv svog naroda a da njen legitimitet ne bude urušen", navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

Neuspeh Saveta bezbednosi UN da usvoji rezoluciju o sirijskoj krizi, pošto su Rusija i Kina uložile veto, "ne daje sirijskim vlastima saglasnost da pojača napade na stanovništvo", dodaje se u saopštenju.

"Sve nasilje mora odmah da prestane", ističe se u saopštenju.

Ban je pozvao na sveobuhvatan politički proces, pod vođstvom Sirije, u skladu sa međunarodnim zakonom, koji će poštovati volju i legitimne aspiracije srijskog naroda na demokratski i pluralistički politički sistem".

U granatiranju nekoliko distrikta u Homsu, koji je postao centar opozicije predsednika Bašara al-Asada, jutros je poginulo najmanje 50 ljudi, prema podacima opozicionog Sirijskog nacionalnog saveta.

Sirijske vlasti saopštile su da iza najnovijeg nasilja u Homsu stoje naoružane "terorističke bande", dok su sirijski vojni dezerteri naveli da su formirali Visoki revolucionarni savet s ciljem oslobađanja zemlje od režima predsednika Asada.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ban Ki Mun užasnut napadima na Homs

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Feb.2012

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je u ponedeljak uveče  napad sirijskih snaga na grad Homs, ocenivši da je to "neprihvatljivo pred čovečanstvom" i da umanjuje legitimitet vlasti u Damasku. U napadima na nekoliko okruga Homsa, koji je postao centar otpora predsedniku Bašaru al Asadu, u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.