Izvor: Vesti-online.com, 17.Jan.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UEFA preti izbacivanjem "bogatih"

Najboljim engleskim klubovima preti izbacivanje iz evropskih takmičenja, izjavio je za "Sunday Times" neimenovani izvor iz UEFA.

UEFA na zahtev svog predsednika Mišela Platinija radi ubrzano na donošenju statuta o Finansijskom "fair play". Iako je taj projekat još uvek daleko od ozakonjivanja u UEFA-inu Izvršnom odboru, bude li jednog dana ipak usvojen, mogao vi većinu najboljih engleskih klubova eliminisati iz Lige šampiona i Lige Evrope.

Njegov će osnovni uslov >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << biti pozitivno finansijsko poslovanje, odnosno obaveza klubova da ne smeju da troše više od onoga što zarađuju. Kriterijum nema direktne veze sa količinom duga: uslov neće biti nepostojanje duga ili blokiranje kredita, već dokaz da klub svoje obaveze uredno servisira u okviru fiskalne godine.

"To znači da bi Čelsi i Mančester siti dobili zabranu igranja u UEFA-inim takmičenjima uprkos činjenici što njihovi vlasnici imaju običaj da na kraju godine iz svog džepa, a sa računa drugih kompanija koje imaju u vlasništvu, pokriju milijonski minus, što su ove godine napravili i Abramovič i Mansour bin Zayed al-Nahyan.

Mančester junajted i Liverpul takođe ne bi zadovoljili kriterijume jer je njihov manjak na računu direktna posledica duga nagomilanog pri preuzimanju kluba od njihovih stranih vlasnika", izjavio je "Times-u" anonimni izvor izdvojivši i dva lepa primjera:

"Sa druge strane, Arsenal bi zadovoljio kriterijume jer zarađuje više nego što troši, uključujući i servisiranje redovnih rata kredita. Isto se odnosi i na Totenhem."

Kad je u pitanju kontinent, anonimni izvor navodi da bi evropski nastupi takođe bili uskraćeni Real Madridu i Interu iz Milana.

Predlog statuta trebala bi doneti komisija od 11 članova, sastavljena od pravnih stručnjaka, u kojoj sedi i bivši belgijski premijer Jean-Luc Dehaene, a isti bi trebao da počne sa primjenjivanjem od sezone 2013/2014.

U UEFA-i su svesni da ne smeju ići arogantno ili ti "prstom u oko“ jer bi bez najboljih klubova pod svojim krovom rizikovali organizaciju paralelnih takmičenja. Takođe, spremni su d saslušaju i predloge klubova kojih se pravilo tiče.

UEFA ne želi, piše "Times", da odjednom svi klubovi počnu da posluju bez investicija i bez zaduženja, ali zato insistira na tome da se sadašnji haos mora staviti pod kontrolu.

Najveći evrospki fudbalski dužnici (u milionima funti):

727 Mančester junajted

609 Real Madrid (u klubu tvrde da je dug 296 miliona funti)

436 Barselona

386 Inter

297.7 Arsenal

240 Liverpul

147 Juventus

136 Roma

96 Bajern Minhen

0 Čelsi (dokapitalizacijom vlasnika izmiren dug od 340 miliona)

0 Mančester siti (dokapitalizacijom vlasnika izmiren dug od 305 milijuna)

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.