U susret strategiji obrazovanja

Izvor: RTS, 03.Mar.2012, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret strategiji obrazovanja

Nema razloga za strah zbog najavljene strategije obrazovanja i primene novog modela finansiranja - po učeniku, poručuje ministar Žarko Obradović. Nisam zadovoljan mestom koje obrazovanje ima u našem društvu, posebno što lepe teme u obrazovanju nisu zanimljive široj javnosti, rekao Obradović.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović poručio je prosvetnim radnicima da nemaju razloga da strahuju od najavljene strategije obrazovanja i primene novog modela finansiranja - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << po učeniku.

"Mirno spavajte, zato što neko mora da uči decu, a to sigurno neće biti oni koji preko novina šalju poruke da treba učiniti to i to, nego ćemo to biti mi iz obrazovnog sistema, a mi jedini druge razumemo", rekao je Obradović na tradicionalnim Zimskim susretima učitelja Srbije.

Prema njegovim rečima, takozvana kapitaciona forma - finansiranje po učeniku, ima puno korektivnih faktora.

"Ti faktori odnose se na demografsku situaciju, geografske karakteristike, potrebe obrazovanja pripadnika manjinskih zajednica, inkluziju, finansiranje lokalne samouprave", objasnio je Obradović.

Obradović je naglasio da sticanje statusa kandidata za članstvo u EU predstavlja posebnu šansu za obrazovanje i nauku, jer ćemo, kako je rekao, biti u situaciji da kroz različite projekte mnogo toga uvedemo u naš obrazovni sistem.

"Da naučimo od drugih iz sveta i, što nam odgovara, da primenimo", rekao je ministar i ponovio da Strategija obrazovanja u Srbiji do 2020. godine predviđa da srednje obrazovanje postane obavezno.

Taj dokument, prema rečima Obradovića predviđa i povećanje obuhvata dece koja ulaze u sistem obrazovanja, sa sadašnjih 95 odsto na 98 procenata.

Prema njegovim rečima, naš sistem obrazovanja ima nedostatke, ali nikako nije tačno da ne valja. "Nisam zadovoljan mestom koje obrazovanje ima u našem društvu, posebno što lepe teme u obrazovanju nisu zanimljive široj javnosti", istakao je ministar.

Obradović je naveo i podatke prema kojima 97 odsto prvaka sa velikom željom i energijom ulazi u sistem obrazovanja, ali se entuzijazam tokom školovanja smanjuje i upozorio da treba da damo odgovor zašto je to tako.

"Želim da vas ohrabrim da nastavite svoj posao, jer vi ispravljate manjkavosti koje su deca u porodici stekla, vi ih učite osnovama i pravite sistem vrednosti, postavljate temelje", napomenuo je Obradović.

Tradicionalne susrete učitelja organizuje Savez učitelja Srbije u saradnji sa 10 lokalnih društava učitelja. Svake godine, programom su obuhvaćene najaktuelnije stručne teme i pohađanjem skupa učitelji dobiju aktuelne informacije i znanja koja ih profesionalno osnažuju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.