Izvor: B92, 04.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba protiv Holandije i UN

Hag -- Porodice žrtava genocida u Srebrenici tužile su danas UN i Holandiju zato što su propustile da zaštite civile u toj enklavi.

Advokati porodica žrtava iz Srebrenice tvrde da je Holandija odbila da pruži ključnu podršku svojim vojnicima tokom napada Vojske Republike Srpske na Srebrenicu u julu 1995.

Holandija je odbila da pruži ključnu podršku iz vazduha svojim vojnicima koji su branili Srebrenicu, što je omogućilo snagama bosanskih Srba da odvedu i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubiju 8.000 do 10.000 Bošnjaka, saopštili su holandski advokati.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, od 1992. do 1995, Srebrenica je proglašena zaštićenom zonom, a čuvala ju je jedinica holandske vojske u sastavu međunarodnih snaga Ujedinjenih nacija u BiH.

"Malo pred pad zaštićene zone, podršku iz vazduha je sprečavala sama Holandija", piše u tužbi koju će pred okružnim sudom u Hagu podneti advokati Aksel Hagedorn i Marko Gericen, iz holandske advokatske firme Van Dipen Van der Kruf.

Portparol kancelarije premijera Holandije Jana Petera Balkenendea krajem prošle sedmice je saopštio da država Holandija neće komentarisati slučaj dok ne dobije sudska dokumenta.

Holandija je od početka tvrdila da su Ujedinjene nacije napustile njene vojnike, ostavljajući ih bez podrške iz vazduha. U javnim dokumentima navodi se, međutim, da su holandski zvaničnici u sklopu međunarodnih snaga Ujedinjenih nacija blokirali podršku iz vazduha strahujući da bi njihovi vojnici mogli da stradaju u "prijateljskoj vatri", tvrde advokati.

"Pogrešno je verovanje da su UN napustile holandske vojnike. To je bila odluka holandskih oficira visokog ranga s holandskom državom, da odbace zahteve za podršku iz vazduha", kaže Gericen.

Vlada Holandije premijera Vima Koka podnela je ostavku 2002, po objavljivanju izveštaja u kom se za masakr okrivljuju političari koji su holandske vojnike u sastavu snaga Ujedinjenih nacija poslali u nemoguću misiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.