Turska se izvinjava zbog smrti aktiviste u zatvoru

Izvor: Southeast European Times, 16.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska se izvinjava zbog smrti aktiviste u zatvoru

Turski ministar pravde izjavio je u utorak da je suspendovao 19 zatvorskih službenika posle smrti levičarskog aktiviste koji je navodno mučen u pritvoru.

15/10/2008

(Gardijan, Zaman - 15/10/08; AP, Rojters, DPA, BBC, Hurijet - 14/10/08; Amnesti Internešenel - 10/10/08)

Turski ministar pravde izvinio se u utorak (14. oktobra), što je do sada nezabeležen potez, zbog nedavne smrti političkog aktiviste koga su vlasti navodno mučile posle hapšenja. Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je rekao da je za sada suspendovao 19 zatvorskih službenika.

Engin Čeber, 29, bio je među četiri levičara uhapšena u Istanbulu 28. septembra, dok su protestovali zato što vlasti nisu kaznile policajce koji su pre godinu dana pucali na 17-godišnjeg prodavca Ferhata Gerčeka koji je kasnije ostao paralizovan.

Čeber je preminuo u subotu uveče u bolnici od izliva krvi u mozak. Grupe za ljudska prava rekle su da su ga policija i zatvorski službenici više puta tukli.

Ministar pravde Mehmet Ali Sahin ukazao je u utorak da je tekuća istraga potvrdila tvrdnje da je Čeber bio podvrgnut "lošem tretmanu" u zatvoru.

"Izvinjavam se njegovoj porodici i rođacima u ime moje vlade i države", izjavio je Sahin u Ankari. "Nastavićemo napore da pronađemo sve odgovorne."

Sa proširivanjem istrage mogle bi da uslede nove suspenzije zaposlenih, dodao je Sahin izražavajući žaljenje što je novi incident vezan za mučenje narušio ugled zemlje.

Međutim, Čeberov otac rekao je da izvinjenje neće vratiti njegovog sina i insistirao na tome da svi odgovorni za njegovu smrt moraju da se suoče sa pravdom.

"Želim da oni koji su ubili Engina budu kažnjeni što pre", izjavio je Ali Čeber, a prenosi turski dnevnik na engleskom jeziku Zaman. "Suspendovanje državnih bezbednosnih službenika neće rešiti ništa. Oni će se uskoro vratiti na svoja radna mesta."

Usred oštrih kritika grupa za ljudska prava i pod pritiskom EU, kojoj Turska očekuje da se pridruži jednog dana, Ankara je pre nekoliko godina najavila politiku "nulte tolerancije" prema mučenju i zlostavljanju.

Navodeći podatke koje je nedavno objavila turska Asocijacija za ljudska prava, Zaman izveštava da je broj žalbi pao sa 1.202 u 2003. godini na 678 prošle godine.

Međutim, grupe za ljudska prava insistiraju da Turska mora da učini mnogo više.

"Smrt Engina Čebera je dodatni dokaz da su mučenje i loše postupanje rasprostranjeni u zatvorskim objektima u Turskoj", ukazao je u subotu Amnesti Internešenel. Turske grupe za ljudska prava pohvalile su Sahina za preduzimanje brze akcije protiv osumnjičenih prestupnika.

"Verujem da će odluka o suspenziji službenika optuženih za mučenje Čebera obnoviti nade da će vlada imati novi početak u sprovođenju svojih obećanja", rekao je Omer Faruk Gergenlioglu, šef Asocijacije za ljudska prava i solidarnost sa ugroženim ljudima.

Zakonodavci iz glavne opozicione stranke Republikanske narodne partije stavili su to pitanje na dnevni red parlamenta i zahtevali ostavku ministra unutrašnjih poslova Besira Atalaja.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.